Квиско, Иван, Ђула и Васа: Старији, ћелавији...

"...и опуштенији", каже са осмехом Миљковић. Наши легендарни одбојкаши присетили су се 2000. године, када су сви заједно донели једино екипно олимпијско злато нашем спорту од распада СФРЈ.

Остали спортови 02.10.2015 | 09:00
Квиско, Иван, Ђула и Васа: Старији, ћелавији...

Одбојкаш Горан Вујевић рекао је данас да је освајање златне олимпијске медаље у Сиднеју 2000. године величанствен успех целе генерације и да сваки спортиста током каријере жели да тријумфује на Играма.

У Београду је данас изложбом "Прво одбојкашко злато" обележено 15 година откако је репрезентација освојила златну медаљу на Олимпијским играма у Синдеју.

"То је велики успех, велика срећа. Емоције које смо тамо доживели нисмо поновили у спортским каријерама. То је величанствен успех целе генерације, нешто што сваки спортиста прижељкује у каријери - да освоји златну олимпијску медаљу", рекао је Вујевић агенцији Бета.

На свечаности су се окупили сви репрезентативци, осим Игора Вушуровића, као и цео стручни штаб предвођен тадашњим селектором Зораном Гајићем. Репрезентација тадашње Југославије је такмичење на олимпијском турниру 2000. године, иако је играла добро, почела са два пораза, од Русије и Италије.

Након два почетна пораза Југославија је ређала победе. Побеђене су репрезентације САД, Аргентине и Јужне Кореје. У четврфиналу су изабраници Зорана Гајића били бољи од Холандије, у полуфиналу су се реванширали Италији, а у финалу селекцији Русије. Полуфинале и финале Југославија је добила максималним резултатом - 3:0.

Упитан како се осећа 15 година касније, коректор тадашње репрезентације Иван Миљковић рекао је кроз осмех да је "старији, ћелавији и опуштенији".

"У Сиднеју су биле прве Олимпијске игре у којима смо били сви заједно месец дана. Бил смо на такмичењу пре Игара, били смо на припремама и то је помогло да се створи нешто више од обичне групе играча који су отишли да играју", рекао је Миљковић за Бету.

"Највећа снага те репрезентације била је организација, припреме и доследно извршавање свих задатака које је стручни штаб тражио од нас. Имали смо пуно поверење у Гајића, а он нас је добро водио до самог краја. Било би лепо да ова генерација понови тај успех, али то од њих зависи", додао је он.

Блокер Ђула Мештер рекао је да му се остварио сан да наступи на Олимпијским играма и освоји злато.

"Направили смо нешто велико, не само за одбојку него и за спорт на овим просторима. Освојило смо златну медалу тако супериорно у полуфиналу и финалу и не знам да ли је то неко остварио у последњих 13-14 година. Драго ми је што млади остварују одличне резултате и имају добар домаћи задатак", рекао је Мештер агенцији Бета.

"Садашња генерација има квалитет, али у одређеном моменту треба то да покаже. Четвртфинале је најважнија утакмица, ту се одлучује да ли играш за медаљу или за пласман. Много је теже одбранити него освојити трофеј. За 10 година колико сам учествовао у свим успесима, остварили смо завидне резултате", додао је он.

Већина љубитеља одбојке из те финалне утакмице са Русијом сети се чувеног поена Владимира Грбића, када је прво прескочио рекламу поред терена, вратио лопту и терен, а потом стигао и да блокира напад Руса.

"Видео сам даје прескочио ограду, остао сам на мрежи и размишљао да ће руски дизач одиграти лопту на Грбићево место. Одлучио сам да кренем на ту страну и видео да је 'пао' блок. Био сам у шоку јер знам да нисам изблокирао. Нисам такав да украдем поен саиграчу и радујем се, али када сам се окренуо видео сам да је Вања отрчао до клупе. Тај поен је преломио финале", рекао је Мештер.

Либеро Васа Мијић рекао је да је срећан што је био у екипи и имао част да игра са таквим одбојкашима.

"Надам се да смо за 15 година колико је прошло од Синдеја сви схватили колико је то велики успех. Можда и нисмо схватили... Сви смо били као група, сазрели смо као екипа за тако велико такмичење, пошто смо претходних година били у самом врху. Тренирали смо више него други, то је био један од пресудних фактора. Надам се да ће наши наследници успети да освоје златну олимпијску медаљу", рекао је Мијић агенцији Бета.

Коментари / 0

Оставите коментар