Видео - Никола Грбић: Кад је Вања узео ОНАЈ поен...

"...знао сам да постајемо олимпијски шампиони. Али, дуго нисам схватио шта то заиста значи", каже легенда наше одбојке, сада селектор репрезентације и додаје: "Дај Боже да будем као Зоран Гајић".

Остали спортови 02.10.2015 | 08:20
Видео - Никола Грбић: Кад је Вања узео ОНАЈ поен...

Селектор одбојкашке репрезентације Србије Никола Грбић рекао је данас да у моменту када је са националном селекцијом освојио злато на Олимпијским играма у Сиднеју, 2000. године, није био свестан успеха који су он и његови саиграчи постигли.

"Прво што ми падне на памет када помислим на Сиднеј је то да у том моменту нисмо били свесни шта смо направили. Барем ја. Тек касније нам је дошло у главу - Еј, стани мало, ми смо олимпијски шампиони! После финала ја сам размишљао: 'ОК, добили смо утакмицу, супер'. Био сам у таквом шоку да нисам био свестан величине резултата", рекао је Грбић новинарима у Београду.

У галерији Радио-телевизије Србије данас је отворена изложба "Прво одбојкашко злато" и изложени су постери одбојкаша, који су у Сиднеју освојили златну медаљу. На свечаности су се окупили сви репрезентативци, осим Игора Вушуровића, као и цео стручни штаб предвођен тадашњим селектором Зораном Гајићем.

Репрезентација тадашње Југославије је такмичење на олимпијском турниру 2000. године, иако је играла добро, почела са два пораза, од Русије и Италије.

Након два почетна пораза Југославија је ређала само победе. Редом су "падале" репрезентације САД, Аргентине и Јужне Кореје. У четврфиналу су изабраници Зорана Гајића били бољи од Холандије, у полуфиналу су се реванширали Италији, а у финалу селекцији Русије. Полуфинале и финале Југославија је добила максималним резултатом - 3:0.

"Није баш почело на најбољи начин, али како је турнир одмицао играли смо све боље и боље. Постали смо свесни да имамо довољно квалитета да можемо да победимо. Мирноћа која смо имали у полуфиналу и финалу мислим да потврђује ово што сам рекао", навео је тадашњи капитен репрезентације.

Прво ствар које се већина љубитеља одбојке сети из те финалне утакмице са Русијом је чувени поен Владимира Грбића, када је он прво прескочио рекламу поред терена, вратио лопту и терен, а потом стигао и да изблокира напад Руса.

"То је ствар која се јако ретко деси играчу у каријери. У том моменту је било 2:0 и 16:13 за нас и када се то десило, знао сам да смо освојили злато", рекао је Грбић.

На опаску новинара да је он сада Зоран Гајић, Грбић је додао: "Дај Боже да будем Зоран Гајић".

"Сигурно да ми је у овом моменту теже да освојим олимпијску медаљу него као играч. Као играч сам се за то спремао осам-девет године и пролазио кроз успоне и падове да би на крају дошао до тог успеха. Овим послом се бавим годину и по дана, почињем од нуле, али многе ствари су другачије од оних када си на терену", рекао је он.

Грбић је истакао да репрезентативцима покушава да из своје играчке каријере пренесе само оно што може њима да користи.

"Ситуација је другачија, али мислим да имамо квалитет и да можемо да се носимо са најјачим репрезентацијама на свету и да имамо своје шансе. Пут само до квалификација је јако тежак, али верујем да имамо квалитет и да можемо да се нађемо у Рију", рекао је Грбић.

"Ја могу да преносим своје импресије, оно што мислим да може њима да помогне. Далеко од тога да им говорим: 'Ми смо радили тако и ви би требало, јер је то рецепт за освајање злата'. Апсолутно не. Има јако пуно рецепата да би се дошло до злата", додао је селектор Србије.

Одбојкаше Србије од 9. до 18. октобра у Италији и Бугарској чека наступ на Европском првенству. Србија је у Групи Д у Бусто Арсицију, у Италији, са селекцијама Словачке, Финске и Русије.

Коментари / 0

Оставите коментар