Вето: Клуб Бошњака против референдума

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске  ставио је данас вето на одлуку Народне скупштине Републике Српске о именовању Комисије за провођење референдума у Српској о правосудним институцијама БиХ. 

Босна и Херцеговина 01.10.2015 | 22:42
Вето: Клуб Бошњака против референдума

Шеф овог клуба Мујо Хаџиомеровић појаснио је на прес-конференцији, након сједнице бошњачког клуба, да покренуто питање заштите виталног националног интереса на одлуку о референдуму у Српској о правосудним институцијама БиХ, јер је за Бошњаке неприхватљива као и сама одлука о референдуму. 

Он је подсјетио и да је комисију предлагач требао да предложи и приликом саме одлуке о референдуму у РС-у, те да је питање зашто је овај процес одвојен.

Истовремено, у формираној комисији није испоштована национална структура.

Гласовима владајуће већине у Народној скупштини Републике Српске, 23. септембра су изабрани чланови Комисије за провођење референдума у Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, али без представника опозиције и бошњачких странака. 

Међутим, она не може да ступи на снагу, ако не добије потврду у Вијећу народа Републике Српске, односно у клубовима Бошњака, Хрвата, Срба и осталих народа. 

Након што је данас Клуб Бошњака покренуо питање заштите виталног националног интереса, слиједи вишемјесечно усаглашавање и вјероватно коначан став Уставног суда Републике Српске о том питању. 

И посланици бошњачке националности у парламенту у Републици Српској били су против формирања ове комисије те указивали да не одражава ни национални састав народа у Републици Српској, а против су и саме одлуке о референдуму у Републици Српској. 

Одлука Народне скупштине РС-а о референдуму у Републици Српској о правосуђу БиХ, усвојена још 15.јула, још није ни објављена у "Службеном гласнику РС“, што значи да није ни ступила на снагу. 

Задатак Комисије за провођење референдума је требало да буде формирање комисије у локалним заједницама у року од 15 дана од дана ступања на снагу скупштинске одлуке о расписивању референдума. 

Вето је Клуб Бошњака ставио и на састав Регулаторне комисије за енергетику Српске, у којој нема чланова из реда бошњачког народа. 

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

сноуден

01.10.2015 11:23

Не разумем мозак босњака. Схваатите да Срби неце дозволити тиранина над собом. Проблем је у институцијама на цијем целу су васи сународници босњаци који злоупотребљавају свој полозај крсе садасњи устав само из разлога да србима идузму било какво легитимно градјанско право или да их оптузе за ратне злоцине.То је досадасњи став дрзавне правосудне институције у Сарајеву суд БиХ.То су цињенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2015 12:20

Суд и тужилаштва раде свој посао, е сад колико је ко заслужан то је друга прича.

Name

Алија

01.10.2015 12:38

Сто Сноудене не ставис своје право име и онда паметујес о босњаима

Name

нејасно

01.10.2015 12:51

""Срби неце дозволити тиранина над собом"" Како је поред 7-8 Срба у комисији имати и једног босњака имати "Тиранин над собом'??

Name

за сноуден

01.10.2015 13:19

То су цињенице за тебе,а за сав други свијет нису.Морас ли ти и такви као бити увијек у праву.Таква размисљања су тиранија,бице како ја казем или никако другације.Гдје цовјеце зивис?

Name

Зеро

01.10.2015 13:23

Тај је усвојен у парламенту БиХ са гласовима Срба. Само се ту мозе и укинути.

Name

За сноудена

01.10.2015 15:04

Да си се распито знао би да суд не суди само Србе Босњаке Хрвате него криминалце злоцинце. А да си мало боље обавјестен знао би да референдум нема благе везе са оптузеницима за ратне злоцине. Први пут је пријецено референдумом док предмет Милорад Додик није заврсио на суду у Бањалуци који је иако је све било заврсено а оптузница спремна казао да доказа нема. Миле је прокљувио да му суд пакује јос има и пар мјесеци и зато се позурио да га сруси. Ал како видис и други су се позурили тако да це до судског епилога за бар дио кривицних дјела сигурно да додје. Уосталом сви добро цују ста премијерка казе за 2 папка па суду то није доказ за ниста. А да не казем кило злата гдје имамо зивог свједока. Е зато нам треба дрзавни суд,мозда је лос ал овај који имамо у Бањалуци никог не би осудио без Бајиног благослова.

Name

Василије

01.10.2015 11:25

Куку-леле,шта ћеш сада баја ?1

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛоЛ

01.10.2015 11:26

Сад није висе главни Баја, сад је главни Мујо! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

лк

01.10.2015 13:55

Мало Муја,мало Баја ал и кило злата .

Name

ре Василије

01.10.2015 11:57

Који му је савјетник дао тај приједлог за референдум уз толико несугласица сигурно ће му Баја дати отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Била ствар брајко

01.10.2015 15:10

Кило злата,Боска а мозда и 2 папка иду ускоро и бице заврсени прије него ти отпоцнес референдум. Овај пут се нецес цјењкат и добит предмете о криминалу а оставит ове са ратним злоцинцима. Е сад једина дилема коју имас је та дал да РТРС поцне да прица како је Насер Ориц невин и све у 16 да га брани,јер ако га оптузе за икакво дјело могло би се десит да му ти будес задузен за прање веса и остале ствари сто се лако мозе десити ако будете цимери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.10.2015 15:12

Умјесто што неки страхују због референдума боље би им било да раде свој посао. Неби дошли у овакву ситуацију да су неки радили свој посао.

ОДГОВОРИТЕ