Veto: Klub Bošnjaka protiv referenduma

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske  stavio je danas veto na odluku Narodne skupštine Republike Srpske o imenovanju Komisije za provođenje referenduma u Srpskoj o pravosudnim institucijama BiH. 

Bosna i Hercegovina 01.10.2015 | 22:42
Veto: Klub Bošnjaka protiv referenduma

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je na pres-konferenciji, nakon sjednice bošnjačkog kluba, da pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u Srpskoj o pravosudnim institucijama BiH, jer je za Bošnjake neprihvatljiva kao i sama odluka o referendumu. 

On je podsjetio i da je komisiju predlagač trebao da predloži i prilikom same odluke o referendumu u RS-u, te da je pitanje zašto je ovaj proces odvojen.

Istovremeno, u formiranoj komisiji nije ispoštovana nacionalna struktura.

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 23. septembra su izabrani članovi Komisije za provođenje referenduma u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka. 

Međutim, ona ne može da stupi na snagu, ako ne dobije potvrdu u Vijeću naroda Republike Srpske, odnosno u klubovima Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda. 

Nakon što je danas Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, slijedi višemjesečno usaglašavanje i vjerovatno konačan stav Ustavnog suda Republike Srpske o tom pitanju. 

I poslanici bošnjačke nacionalnosti u parlamentu u Republici Srpskoj bili su protiv formiranja ove komisije te ukazivali da ne odražava ni nacionalni sastav naroda u Republici Srpskoj, a protiv su i same odluke o referendumu u Republici Srpskoj. 

Odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu u Republici Srpskoj o pravosuđu BiH, usvojena još 15.jula, još nije ni objavljena u "Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu. 

Zadatak Komisije za provođenje referenduma je trebalo da bude formiranje komisije u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu skupštinske odluke o raspisivanju referenduma. 

Veto je Klub Bošnjaka stavio i na sastav Regulatorne komisije za energetiku Srpske, u kojoj nema članova iz reda bošnjačkog naroda. 

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

snouden

01.10.2015 11:23

Ne razumem mozak bosnjaka. Shvaatite da Srbi nece dozvoliti tiranina nad sobom. Problem je u institucijama na cijem celu su vasi sunarodnici bosnjaci koji zloupotrebljavaju svoj polozaj krse sadasnji ustav samo iz razloga da srbima iduzmu bilo kakvo legitimno gradjansko pravo ili da ih optuze za ratne zlocine.To je dosadasnji stav drzavne pravosudne institucije u Sarajevu sud BiH.To su cinjenice.

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2015 12:20

Sud i tužilaštva rade svoj posao, e sad koliko je ko zaslužan to je druga priča.

Name

Alija

01.10.2015 12:38

Sto Snoudene ne stavis svoje pravo ime i onda pametujes o bosnjaima

Name

nejasno

01.10.2015 12:51

""Srbi nece dozvoliti tiranina nad sobom"" Kako je pored 7-8 Srba u komisiji imati i jednog bosnjaka imati "Tiranin nad sobom'??

Name

za snouden

01.10.2015 13:19

To su cinjenice za tebe,a za sav drugi svijet nisu.Moras li ti i takvi kao biti uvijek u pravu.Takva razmisljanja su tiranija,bice kako ja kazem ili nikako drugacije.Gdje covjece zivis?

Name

Zero

01.10.2015 13:23

Taj je usvojen u parlamentu BiH sa glasovima Srba. Samo se tu moze i ukinuti.

Name

Za snoudena

01.10.2015 15:04

Da si se raspito znao bi da sud ne sudi samo Srbe Bosnjake Hrvate nego kriminalce zlocince. A da si malo bolje obavjesten znao bi da referendum nema blage veze sa optuzenicima za ratne zlocine. Prvi put je prijeceno referendumom dok predmet Milorad Dodik nije zavrsio na sudu u Banjaluci koji je iako je sve bilo zavrseno a optuznica spremna kazao da dokaza nema. Mile je prokljuvio da mu sud pakuje jos ima i par mjeseci i zato se pozurio da ga srusi. Al kako vidis i drugi su se pozurili tako da ce do sudskog epiloga za bar dio krivicnih djela sigurno da dodje. Uostalom svi dobro cuju sta premijerka kaze za 2 papka pa sudu to nije dokaz za nista. A da ne kazem kilo zlata gdje imamo zivog svjedoka. E zato nam treba drzavni sud,mozda je los al ovaj koji imamo u Banjaluci nikog ne bi osudio bez Bajinog blagoslova.

Name

Василије

01.10.2015 11:25

Куку-леле,шта ћеш сада баја ?1

ODGOVORITE
Name

LoL

01.10.2015 11:26

Sad nije vise glavni Baja, sad je glavni Mujo! :)

ODGOVORITE
Name

лк

01.10.2015 13:55

Мало Муја,мало Баја ал и кило злата .

Name

re Vasilije

01.10.2015 11:57

Koji mu je savjetnik dao taj prijedlog za referendum uz toliko nesuglasica sigurno će mu Baja dati otkaz.

ODGOVORITE
Name

Bila stvar brajko

01.10.2015 15:10

Kilo zlata,Boska a mozda i 2 papka idu uskoro i bice zavrseni prije nego ti otpocnes referendum. Ovaj put se neces cjenjkat i dobit predmete o kriminalu a ostavit ove sa ratnim zlocincima. E sad jedina dilema koju imas je ta dal da RTRS pocne da prica kako je Naser Oric nevin i sve u 16 da ga brani,jer ako ga optuze za ikakvo djelo moglo bi se desit da mu ti budes zaduzen za pranje vesa i ostale stvari sto se lako moze desiti ako budete cimeri.

ODGOVORITE
Name

Direkt

01.10.2015 15:12

Umjesto što neki strahuju zbog referenduma bolje bi im bilo da rade svoj posao. Nebi došli u ovakvu situaciju da su neki radili svoj posao.

ODGOVORITE