Сјећања: 15 година од злата у Сиднеју!

На данашњи дан пре 15 година одбојкашка репрезентација Југославије остварила је највећи успех у историји освајањем злата на Олимпијским играма у Сиднеју.

Остали спортови 01.10.2015 | 14:20
Сјећања: 15 година од злата у Сиднеју!

У дуелу за злато, изабраници Зорана Гајића тог 1. октобра 2000. године савладали Русију са 3:0, по сетовима 25:22, 25:22 и 25:20, после једног сата и десет минута игре.

Много фактора допринело је највећем успеху одбојке на овим просторима, али је сигурно да је тадашња репрезентација Југославије играла одбојку коју сви памте.

И ту се не мисли само на фантастичан поен Владимира Вање Грбића, који је део многих шпица данас. Тим је био тај који је освојио злато, а они који до тада нису волели одбојку, тада су морали да је заволе.

Јер, тај поен и многи други које је Вања извео, кувања Николе Грбића, блокови Андрије Герића и Горана Вујевића, пријем Слободана Ковача, смеч Ивана Миљковића. И не само то, јер су и Владимир Батез, Слободан Бошкан, Ђула Мештер, Васа Мијић, Вељко Петковић и Игор Вушуревић сви имали удео у том злату.

У Сиднеју није све кренуло онако како су сви замислили, пошто је национални тим Југославије на старту забележио поразе од Русије и Италије. Потом је уследило дизање форме и победе над Сједињеним Државама, Аргентином, Корејом и Холандијом. У полуфиналу је пала Италија, а у финалу Русија.

У готово непромењеном саставу, иста репрезентација је годину дана касније освојила титулу на Европском првенству у Чешкој. Злато у Сиднеју последње је које је неки наш национални тим освојио на Олимпијским играма, а одбојкаши су после њега и најсјајнијег одличја 2001. године, још једном били на челу – на Европском првенству 2011. године.

Коментари / 0

Оставите коментар