Гдје гријешите са новцем?

Никако да се саставите од месеца до месеца, плата вам није мала али су вам зато трошкови велики, ваша грешка је овде

Занимљивости 01.10.2015 | 10:30
 Гдје гријешите са новцем?

Сви се морају носити са својим кућним буџетом како знају и умеју. Некима то иде боље, некима лошије.

Уколико сте мислили да дајете све од себе и успешно балансирате између прихода и расхода - размислите још једном.
Ово је пет знакова да бисте требали реорганизовати кућни буџет или потражити помоћ пре него буде прекасно.

1. Не пратите приходе и расходе

Готово је сигурно да, уколико не почнете пратити своје приходе и расходе, наћи ћете се у ситуацијама где неконтролисано трошите и улазите у дугове. Како бисте то избегли, размислите о апликацијама којима ћете пратити своје финансије, питајте за савет члана породице те разговарајте са банкаром који вам може помоћи са пажљивијом организацијом месечних трошкова и могућностима уштеде.

2. Улазите у непотребне дугове на кредитној картици

Уместо да новац улажете у будућност, ви га несмотрено трошите на куповину непотребних ствари којима не улажете нити у будућност, нити едукацију, а нити пензију. Нека вам враћање дуга на вашој кредитној картици постане приоритет, како бисте олакшали савест и кренули ка здравијем односу према новцу и тако створили боље услове за штедњу.

3. Сваки месец вас изненађују рачуни
Не пратите трошкове режија и домаћинства и не знате колико месечно за све морате издвојити јер живите од плате до плате, па често прескачете и плаћања која се на први поглед чине привремено одгађање. Решење тог проблема крије се у чињеници да, или да почнете зарађивати више, или трошите мање. Покушајте пронаћи "посао са стране" и трошкове редукујте што више је могуће.

4. Због новца сте под стресом

Уколико вам новац представља извор стреса, а следећу плату често дочекате без динара у новчанику, можда новцима ипак не располажете толико добро колико сте мислили. Покушајте тачно лоцирати проблем и размислити о његовом решењу. Да ставите само 1 посто укупних прихода на страну и на тај начин почнете штедети - било би довољно за самопоуздање и почетак.

5. Имате осећај као да нешто морате сакрити

Уколико имате финансијских проблема и за њих знају неки од ваших чланова породице или пријатеља - једноставно не можете себи приуштити луксузну одећу, нови аутомобил или неки други непотребни трошак. Замолите људе који су вам блиски да помогну око ваших неконтролисаних трошкова и да вам саветују како да штедите где год можете.

Курир стил

Коментари / 0

Оставите коментар