У Калесији пронашли златник из 14. вијека

У насељу Кикачи код Калесије, на парцели званој Селишта, која је у власништву Фадика Сакића, пронађен је златни новчић изузетне вриједности.

Босна и Херцеговина 30.09.2015 | 19:11
У Калесији пронашли златник из 14. вијека

Породица Сакић обрађујући парцелу није ни слутила да би копајући кромпир из земље могла ископати и златни стари новчић.

О старости овог златног новчића и његовој вриједности проф.др. Енвер Имамовић, каже:

“Новчић би могао бити из друге половине 14. вијека. По типологији представља стандардни ков из споменутог периода. С обзиром да је од злата ковао га је неки краљ (тешко ми је са слике прочитати његово име). Поређења ради, исти, али од сребра, ковао је краљ Твртко И. Ријеч је о динару, како се у оно доба звао новац на јужнославенском простору”.

Проналазак старог златног новца на овој парцели није изненађујући с обзиром на чињеницу да се тај локалитет назива “Селишта”.

Без обзира што је данас тај локалитет ненасељен и што су то данас њиве и шуме, назив самог локалитета, као и сусједног локалитета “Стара кућа”, упућују на закључак да су у средњем вијеку ови локалитети били насељена мјеста.

Да је то заиста било тако, поред назива локалитета, потврђује и проналазак овог старог златног новца.

Извор: НКП.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Освит

30.09.2015 17:23

Кренуло нас злато треба отворити и камп у Стриговој код Кнезице,да и обицан народ доде до које киле,казу да се и тамо врте неки Руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сварог

30.09.2015 22:07

Новац деспота , Стефана Лазаревића , сина кнеза Лазара . На наличју новчића , Исус Христос стоји са вјенчићем ( мандорла ) и ауреолом око главе , у лијевој руци држи Јеванђеље , а десном благосиља . На лицу новчића је , вјероватно , крст на коме пише деспот . Било би лијепо да су показали и ту страну !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

13.12.2017 23:54

Ово је венецијански цекин, не лупај деретићевске глупости.

Name

БА

20.02.2019 14:19

Какав деспот не проваљуј се ово је Венецијански новциц који се ковао од 14 стољеца па до 1800 и неке године. Има их различитих у зависности које године је кован мада сви су слични са овом предњом страном и са светцем. Мислим да Имамовић као врстан хисторичар није ово рекао јер будала зна како изгледа златник Котроманића... Вриједност овог новчића креће се од 400 еура па надаље зависи од периода и године као што сам већ написао. Венецијански новчићи се налазе свугдје јер људи су били класни трговци и трговали већим дијелом Европе. Поздрав и молим ове са портала да се мало едукују прије него објаве неку глупост а тако важи и за поједине што коментаришу за некекве деспоте.

Name

Директ

01.10.2015 15:20

Неко копа бунар и ископа нафту, неко копа кромпир и ископа златник, неко се спријатељи са Русима и добије килу злата...:Д

ОДГОВОРИТЕ