U Kalesiji pronašli zlatnik iz 14. vijeka

U naselju Kikači kod Kalesije, na parceli zvanoj Selišta, koja je u vlasništvu Fadika Sakića, pronađen je zlatni novčić izuzetne vrijednosti.

Bosna i Hercegovina 30.09.2015 | 19:11
U Kalesiji pronašli zlatnik iz 14. vijeka

Porodica Sakić obrađujući parcelu nije ni slutila da bi kopajući krompir iz zemlje mogla iskopati i zlatni stari novčić.

O starosti ovog zlatnog novčića i njegovoj vrijednosti prof.dr. Enver Imamović, kaže:

“Novčić bi mogao biti iz druge polovine 14. vijeka. Po tipologiji predstavlja standardni kov iz spomenutog perioda. S obzirom da je od zlata kovao ga je neki kralj (teško mi je sa slike pročitati njegovo ime). Poređenja radi, isti, ali od srebra, kovao je kralj Tvrtko I. Riječ je o dinaru, kako se u ono doba zvao novac na južnoslavenskom prostoru”.

Pronalazak starog zlatnog novca na ovoj parceli nije iznenađujući s obzirom na činjenicu da se taj lokalitet naziva “Selišta”.

Bez obzira što je danas taj lokalitet nenaseljen i što su to danas njive i šume, naziv samog lokaliteta, kao i susjednog lokaliteta “Stara kuća”, upućuju na zaključak da su u srednjem vijeku ovi lokaliteti bili naseljena mjesta.

Da je to zaista bilo tako, pored naziva lokaliteta, potvrđuje i pronalazak ovog starog zlatnog novca.

Izvor: NKP.ba

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Osvit

30.09.2015 17:23

Krenulo nas zlato treba otvoriti i kamp u Strigovoj kod Knezice,da i obican narod dode do koje kile,kazu da se i tamo vrte neki Rusi.

ODGOVORITE
Name

svarog

30.09.2015 22:07

Novac despota , Stefana Lazarevića , sina kneza Lazara . Na naličju novčića , Isus Hristos stoji sa vjenčićem ( mandorla ) i aureolom oko glave , u lijevoj ruci drži Jevanđelje , a desnom blagosilja . Na licu novčića je , vjerovatno , krst na kome piše despot . Bilo bi lijepo da su pokazali i tu stranu !

ODGOVORITE
Name

Dr

13.12.2017 23:54

Ovo je venecijanski cekin, ne lupaj deretićevske gluposti.

Name

BA

20.02.2019 14:19

Kakav despot ne provaljuj se ovo je Venecijanski novcic koji se kovao od 14 stoljeca pa do 1800 i neke godine. Ima ih različitih u zavisnosti koje godine je kovan mada svi su slični sa ovom prednjom stranom i sa svetcem. Mislim da Imamović kao vrstan historičar nije ovo rekao jer budala zna kako izgleda zlatnik Kotromanića... Vrijednost ovog novčića kreće se od 400 eura pa nadalje zavisi od perioda i godine kao što sam već napisao. Venecijanski novčići se nalaze svugdje jer ljudi su bili klasni trgovci i trgovali većim dijelom Evrope. Pozdrav i molim ove sa portala da se malo edukuju prije nego objave neku glupost a tako važi i za pojedine što komentarišu za nekekve despote.

Name

Direkt

01.10.2015 15:20

Neko kopa bunar i iskopa naftu, neko kopa krompir i iskopa zlatnik, neko se sprijatelji sa Rusima i dobije kilu zlata...:D

ODGOVORITE