Војни рок у Сјеверној Кореји је најгоре искуство на свијету

У Северној Кореји нема разлике међу половима када је у питању војска, јер у њу морају и момци и девојке.

Свијет 30.09.2015 | 18:30
Војни рок у Сјеверној Кореји је најгоре искуство на свијету

Мушкарци у Северној Кореји војску служе 10, а жене седам година. Специјалне јединице личних чувара Ким Џонг-уна у војсци остају пак 13 година.

Војни рок је обвезан, а у војску се већина уписује након средње школе. Они који оду на студије, обично војску 'одрађују' након завршетка школовања, при чему особе са универзитетском дипломом могу добити пет година војног рока, док они који су добили титулу инжењера или су похађали неки научни студиј, у војсци остају свега три године јер је бивши вођа Ким Џонг-ил желео да охрабри и подстакне људе на научне студије.

Главна потешкоћа с којом се сусрећу они који служе војни рок јесте то што морају да трпе глад. Војници у специјалним јединицама су, додуше, добро збринути, али они који су стационирани изван главнога града Пјонгјанга добију само два или три кромпира за оброк или се хране сировим кукурузом или пиринчем.

Захваљујући таквој прехрани, севернокорејски војници су неколико центиметара нижи од својих јужнокорејских колега, написао је Адам Каткарт.

Упркос оскудним оброцима, војници не само да тренирају, него одлазе и да помажу пољопривредницима на њиховим пиринчаним пољима. Многи од њих су врло мршави и гладни, и очајнички желе да побегну.

Војна полиција увек пази на дезертере који беже у потрази за храном. Понекад ти војници краду од цивила и пољопривредника, јер су очајни и гладни. А ако нађу било шта јестиво, украшће то без размишљања.

Прича се и да неки виши официри чак наређују војницима да иду да краду. Ако не успеју, буду кажњени.

Половина војника кући се враћа патећи од последица неухрањености, а многи се отпуштају кући како би се опоравили. Већина је преслаба за самостално ходање, па их њихови родитељи морају покупити и хранити како би повратили снагу и здравље. Када им се здравствено стање пак побољша, враћају се назад у војску.

Срећни су они који служе у специјалним јединицама или имају посебно добре официре који се брину за њих. Несрећнији, с друге стране, умиру од глади пре него што им родитељи помогну. Због свега тога служење војног рока у Северној Кореји једно од најгорих у свету.

Извор: Еxспрес.хр

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СОКО

30.09.2015 16:54

Која будала је ово написала,,тако су писали и за СФРЈ и ЈНА а имали смо најбољу храну на свијету, сад ни цивили у еxyу републикама немају цак ни леба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

30.09.2015 17:43

И о нама су овако млатили, а тек сада знамо колико су лагали...Тек сада... Ето колико касни истина ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

30.09.2015 19:39

Које лази,па ово да је истина да војска гладује слузеци војни рок 10.година а да нема побуне е то не вјерује мало дјете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

01.10.2015 13:37

Тако су писали да руски војници копају кромпир, а види их сад. Баш су неозбиљни хех