Vojni rok u Sjevernoj Koreji je najgore iskustvo na svijetu

U Severnoj Koreji nema razlike među polovima kada je u pitanju vojska, jer u nju moraju i momci i devojke.

Svijet 30.09.2015 | 18:30
Vojni rok u Sjevernoj Koreji je najgore iskustvo na svijetu

Muškarci u Severnoj Koreji vojsku služe 10, a žene sedam godina. Specijalne jedinice ličnih čuvara Kim Džong-una u vojsci ostaju pak 13 godina.

Vojni rok je obvezan, a u vojsku se većina upisuje nakon srednje škole. Oni koji odu na studije, obično vojsku 'odrađuju' nakon završetka školovanja, pri čemu osobe sa univerzitetskom diplomom mogu dobiti pet godina vojnog roka, dok oni koji su dobili titulu inženjera ili su pohađali neki naučni studij, u vojsci ostaju svega tri godine jer je bivši vođa Kim Džong-il želeo da ohrabri i podstakne ljude na naučne studije.

Glavna poteškoća s kojom se susreću oni koji služe vojni rok jeste to što moraju da trpe glad. Vojnici u specijalnim jedinicama su, doduše, dobro zbrinuti, ali oni koji su stacionirani izvan glavnoga grada Pjongjanga dobiju samo dva ili tri krompira za obrok ili se hrane sirovim kukuruzom ili pirinčem.

Zahvaljujući takvoj prehrani, severnokorejski vojnici su nekoliko centimetara niži od svojih južnokorejskih kolega, napisao je Adam Katkart.

Uprkos oskudnim obrocima, vojnici ne samo da treniraju, nego odlaze i da pomažu poljoprivrednicima na njihovim pirinčanim poljima. Mnogi od njih su vrlo mršavi i gladni, i očajnički žele da pobegnu.

Vojna policija uvek pazi na dezertere koji beže u potrazi za hranom. Ponekad ti vojnici kradu od civila i poljoprivrednika, jer su očajni i gladni. A ako nađu bilo šta jestivo, ukrašće to bez razmišljanja.

Priča se i da neki viši oficiri čak naređuju vojnicima da idu da kradu. Ako ne uspeju, budu kažnjeni.

Polovina vojnika kući se vraća pateći od posledica neuhranjenosti, a mnogi se otpuštaju kući kako bi se oporavili. Većina je preslaba za samostalno hodanje, pa ih njihovi roditelji moraju pokupiti i hraniti kako bi povratili snagu i zdravlje. Kada im se zdravstveno stanje pak poboljša, vraćaju se nazad u vojsku.

Srećni su oni koji služe u specijalnim jedinicama ili imaju posebno dobre oficire koji se brinu za njih. Nesrećniji, s druge strane, umiru od gladi pre nego što im roditelji pomognu. Zbog svega toga služenje vojnog roka u Severnoj Koreji jedno od najgorih u svetu.

Izvor: Exspres.hr

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SOKO

30.09.2015 18:54

Koja budala je ovo napisala,,tako su pisali i za SFRJ i JNA a imali smo najbolju hranu na svijetu, sad ni civili u exyu republikama nemaju cak ni leba.

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

30.09.2015 19:43

I o nama su ovako mlatili, a tek sada znamo koliko su lagali...Tek sada... Eto koliko kasni istina ...

ODGOVORITE
Name

Svedska

30.09.2015 21:39

Koje lazi,pa ovo da je istina da vojska gladuje sluzeci vojni rok 10.godina a da nema pobune e to ne vjeruje malo djete.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

01.10.2015 15:37

Tako su pisali da ruski vojnici kopaju krompir, a vidi ih sad. Baš su neozbiljni heh