КК Црвена Звезда: Од државе милион годишње!

Председник црвено-белих Небојша Човић рекао је да је клуб у претходне четири године вратио 15,5 милиона дуга, уз просечан годишњи буџет од 5,6 милиона евра.

Кошарка 01.10.2015 | 09:00
КК Црвена Звезда: Од државе милион годишње!

У нову сезону, Црвена звезда одлази без презимена "Београд" и са успешно спроведеним Унапред припремљеним планом реорганизације.

Са адресе Мали Калемегдан 2, председник клуба Небојша Човић осврнуо се на урађено у претходне четири године, од када води Звезду.

"Налазимо се овде где се налазимо, где је увек и било наше седиште, а имаћемо још адреса, које Звезда већ користи", рекао је први човек црвено-белих на почетку обраћања.

Говорећи о финансијама, рекао је да их је клуб у великој мери стабилизовао и успео да постави одрживу финансијску конструкцију.

Према његовим речима, Звезда је у претходне четири године добијала од државе просечно око милион евра, али је за разне таксе враћала скоро половину.

"У претходне четири године, носили смо враћање дугова од 15,5 милиона евра и финансирали буџете клуба. Просечан буџет за четири сезоне био је око 5,6 милиона евра. Просечан приход од државе за четири године био је 1,05 милиона евра, а држави смо просечно плаћали око 490.000 евра. Проценат учешћа државе у нашем буџету био је 18,4 одсто, а када се од тога одузме 8,7 одсто које смо вратили, дође се до учешћа државе од 9,7 одсто. Ми смо захвални на тој помоћи", рекао је Човић.

Када је у питању буџет за наредну сезону он је поручио да "није проблем довести скупог играча, али да га је тешко после исплатити, као што је то некад Звезда радила".

"Правимо тим младих и искусних играча. Тешко да ћемо постати клуб који ће ускоро моћи да рачуна на буџете од осам милиона евра, па навише, на годишњем нивоу", навео је он.

Човић доста очекује од садашњег тима, упркос тренутним проблемима са повредама.

"Нећемо да кукамо, имамо проблеме, али било би досадно да их немамо. Сви бисмо волели да будемо прваци Европе, али није реално јер немамо много пара. Пробаћемо да будемо конкуренти у Евролиги, где имамо интересантну групу. Да ли смо имали среће или не, тако је испало. Борићемо се, потребно је стрпљење јер никада није свануло пре јутра", поручио је први човек клуба.

Говорио је и о притиску на екипу и клуб.

"Пробаћемо да будемо конкурентни у Евролиги, али нас притисак не интересује. Знам да у Србији сви знају све послове, али сви знају да причају о свим пословима и то није проблем, али кад их доведеш да раде нешто конкретно, онда видиш да знају да причају, а не да раде. То нас не узнемирава"

Човић је поновио да Звезда жели знатно боље односе са Партизаном.

"Радује нас што се Партизан опоравља и помоћи ћемо му. Остаћемо велики ривали на терену, али морамо неке ствари да унапредимо. Можда посматрам пристрасно, али мислим да нема АБА лиге без Звезде и Партизана", закључио је Човић и позвао навијаче, који су до сада купили 2.465 сезонских карата, да искористе данашњи дан када се завршава продаја.

О МЛАДИМА, РОДИТЕЉИМА, МЕНАЏЕРИМА...

На констатацију да Звезда није успела да за четири године направи у млађим категоријама играча који је носилац игре, Човић је подигао тон.

"Ту се не слажем. То је ствар нечега што треба да буде избалансирано. Ако ви мислите да Ребић није играч, да Тејић није играч, да Гудурић није играч, да Симанић није на путу да буде добар играч, онда се не слажемо. А ако мислите да са тим играчима Звезда може да задовољи амбиције великог броја навијача, онда то није реално", почео је председник Звезде.

Потом је подсетио на развој Новице Величковића у Партизану.

"Погледајмо неке клубове који су се бавили Евролигом у протеклом периоду. Сетимо се Новице Величковића. Колико му је требало да проигра? Седам година. Земун, Партизан, па седење...".

Посебну пажњу, Човић је затим посветио родитељима кошаркаша и њиховим менаџерима.

"Е, сад, ту се појављују два опасна фактора - један су родитељи, који стално 'пуштају пару', воде статистику и чак и снимају они ме не интересују. Други фактор су менаџери, који сипају гориво родитељима да би пуштали пару. А и тај фактор ме уопште не интересује"

"Ако неко зна развојну варијанту младих играча, знам је ја, иако можда није скромно. Изведите сами од кад је кренуо ФМП, мислим да више од 80 играча имамо по Европи, да не набрајамо имена, од Дејана Милојевића, Ашкрабића, Теодосића... То је било лако у ФМП-у, где нико није стајао за вратом и тражио резултат. То у Звезди није лако, а није ни тешко, али са јавношћу и људима треба да се ради на реалан начин".

Коментари / 0

Оставите коментар