KK Crvena Zvezda: Od države milion godišnje!

Predsednik crveno-belih Nebojša Čović rekao je da je klub u prethodne četiri godine vratio 15,5 miliona duga, uz prosečan godišnji budžet od 5,6 miliona evra.

Košarka 01.10.2015 | 09:00
KK Crvena Zvezda: Od države milion godišnje!

U novu sezonu, Crvena zvezda odlazi bez prezimena "Beograd" i sa uspešno sprovedenim Unapred pripremljenim planom reorganizacije.

Sa adrese Mali Kalemegdan 2, predsednik kluba Nebojša Čović osvrnuo se na urađeno u prethodne četiri godine, od kada vodi Zvezdu.

"Nalazimo se ovde gde se nalazimo, gde je uvek i bilo naše sedište, a imaćemo još adresa, koje Zvezda već koristi", rekao je prvi čovek crveno-belih na početku obraćanja.

Govoreći o finansijama, rekao je da ih je klub u velikoj meri stabilizovao i uspeo da postavi održivu finansijsku konstrukciju.

Prema njegovim rečima, Zvezda je u prethodne četiri godine dobijala od države prosečno oko milion evra, ali je za razne takse vraćala skoro polovinu.

"U prethodne četiri godine, nosili smo vraćanje dugova od 15,5 miliona evra i finansirali budžete kluba. Prosečan budžet za četiri sezone bio je oko 5,6 miliona evra. Prosečan prihod od države za četiri godine bio je 1,05 miliona evra, a državi smo prosečno plaćali oko 490.000 evra. Procenat učešća države u našem budžetu bio je 18,4 odsto, a kada se od toga oduzme 8,7 odsto koje smo vratili, dođe se do učešća države od 9,7 odsto. Mi smo zahvalni na toj pomoći", rekao je Čović.

Kada je u pitanju budžet za narednu sezonu on je poručio da "nije problem dovesti skupog igrača, ali da ga je teško posle isplatiti, kao što je to nekad Zvezda radila".

"Pravimo tim mladih i iskusnih igrača. Teško da ćemo postati klub koji će uskoro moći da računa na budžete od osam miliona evra, pa naviše, na godišnjem nivou", naveo je on.

Čović dosta očekuje od sadašnjeg tima, uprkos trenutnim problemima sa povredama.

"Nećemo da kukamo, imamo probleme, ali bilo bi dosadno da ih nemamo. Svi bismo voleli da budemo prvaci Evrope, ali nije realno jer nemamo mnogo para. Probaćemo da budemo konkurenti u Evroligi, gde imamo interesantnu grupu. Da li smo imali sreće ili ne, tako je ispalo. Borićemo se, potrebno je strpljenje jer nikada nije svanulo pre jutra", poručio je prvi čovek kluba.

Govorio je i o pritisku na ekipu i klub.

"Probaćemo da budemo konkurentni u Evroligi, ali nas pritisak ne interesuje. Znam da u Srbiji svi znaju sve poslove, ali svi znaju da pričaju o svim poslovima i to nije problem, ali kad ih dovedeš da rade nešto konkretno, onda vidiš da znaju da pričaju, a ne da rade. To nas ne uznemirava"

Čović je ponovio da Zvezda želi znatno bolje odnose sa Partizanom.

"Raduje nas što se Partizan oporavlja i pomoći ćemo mu. Ostaćemo veliki rivali na terenu, ali moramo neke stvari da unapredimo. Možda posmatram pristrasno, ali mislim da nema ABA lige bez Zvezde i Partizana", zaključio je Čović i pozvao navijače, koji su do sada kupili 2.465 sezonskih karata, da iskoriste današnji dan kada se završava prodaja.

O MLADIMA, RODITELJIMA, MENADŽERIMA...

Na konstataciju da Zvezda nije uspela da za četiri godine napravi u mlađim kategorijama igrača koji je nosilac igre, Čović je podigao ton.

"Tu se ne slažem. To je stvar nečega što treba da bude izbalansirano. Ako vi mislite da Rebić nije igrač, da Tejić nije igrač, da Gudurić nije igrač, da Simanić nije na putu da bude dobar igrač, onda se ne slažemo. A ako mislite da sa tim igračima Zvezda može da zadovolji ambicije velikog broja navijača, onda to nije realno", počeo je predsednik Zvezde.

Potom je podsetio na razvoj Novice Veličkovića u Partizanu.

"Pogledajmo neke klubove koji su se bavili Evroligom u proteklom periodu. Setimo se Novice Veličkovića. Koliko mu je trebalo da proigra? Sedam godina. Zemun, Partizan, pa sedenje...".

Posebnu pažnju, Čović je zatim posvetio roditeljima košarkaša i njihovim menadžerima.

"E, sad, tu se pojavljuju dva opasna faktora - jedan su roditelji, koji stalno 'puštaju paru', vode statistiku i čak i snimaju oni me ne interesuju. Drugi faktor su menadžeri, koji sipaju gorivo roditeljima da bi puštali paru. A i taj faktor me uopšte ne interesuje"

"Ako neko zna razvojnu varijantu mladih igrača, znam je ja, iako možda nije skromno. Izvedite sami od kad je krenuo FMP, mislim da više od 80 igrača imamo po Evropi, da ne nabrajamo imena, od Dejana Milojevića, Aškrabića, Teodosića... To je bilo lako u FMP-u, gde niko nije stajao za vratom i tražio rezultat. To u Zvezdi nije lako, a nije ni teško, ali sa javnošću i ljudima treba da se radi na realan način".

Komentari / 0

Ostavite komentar