БиХ опредијељена у борби против тероризма

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић присуствовао је Самиту челника о теми борбе против ИСИЛ-а и насилног екстремизма у организацији предсједника Сједињених Америчких Држава Барака Обаме.

Свијет 30.09.2015 | 14:25
БиХ опредијељена у борби против тероризма

Човић је у разговорима с високим свјетским функционерима на маргинама Самита пренио забринутост БиХ због терористичких напада и насилног екстремизма.

Истакао је да БиХ придаје велики значај рјешавању ових појава те да осуђује бруталност и потпуно занемаривање људских живота током терористичких напада уопште, посебно кад је ИСИЛ у питању.

Потврдио је да је БиХ предана да допринесе на националном и међународном нивоу борби против ових глобалних пријетњи, као што су тероризам и екстремизам у свим њиховим облицима.

Човић је током свих сусрета наглашавао да је БиХ спремна да ојача сарадњу на регионалном, субрегионалном те међународном нивоу.

Он је поздравио активности тијела Уједињених нација, посебно радне скупине за провођењу противтерористичких мјера те истицао важност да све чланице УН-а проведу резолуције за борбу против појаве страних терористичких бораца и за борбу против ИСИЛ-а, као и свих других који учествују у финансирању, планирању, припреми или извршењу терористичког акта, како би били приведени пред лице правде.

БиХ, као предсједавајућа Савјета Европе, поздравља активности Савјета Европе и акције предузете у борби против тероризма.

Као нарочито важно, наглашавао је размјену информација и одређивање тачке жаришта од сваке државе, што ће помоћи државама при идентфиковању особа укључених у терористичке активности и њиховом спречавању да отпутују у иностранство.

Истакнуо је да је уз одлучну и координирану војну акцију потребна и опсежна стратегија која се састоји од широког спектра политичких, економских и друштвених мјера, које се баве рјешавањем егзистенцијалних проблема, а као пресудно навео је смањење сиромаштва и неједнакости, побољшање образовања и пружања могућности младима.

Човић сматра да је елиминисање учинака и ксенофобије кључно у борби против ширења идеологије насилног екстремизма.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лапсус Лингуае

30.09.2015 14:02

БиХ опредијељена за борбу против тероризма? Па што нас онда ти политичари тероришу већ 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје

30.09.2015 14:11

Док је Бакира и његових исламиста БИХ це бити и остати база за терористе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар

30.09.2015 16:11

Против тероризма може, али против корупције јок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зито

30.09.2015 23:34

Ја то не вјерујем !

ОДГОВОРИТЕ