BiH opredijeljena u borbi protiv terorizma

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović prisustvovao je Samitu čelnika o temi borbe protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma u organizaciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame.

Svijet 30.09.2015 | 14:25
BiH opredijeljena u borbi protiv terorizma

Čović je u razgovorima s visokim svjetskim funkcionerima na marginama Samita prenio zabrinutost BiH zbog terorističkih napada i nasilnog ekstremizma.

Istakao je da BiH pridaje veliki značaj rješavanju ovih pojava te da osuđuje brutalnost i potpuno zanemarivanje ljudskih života tokom terorističkih napada uopšte, posebno kad je ISIL u pitanju.

Potvrdio je da je BiH predana da doprinese na nacionalnom i međunarodnom nivou borbi protiv ovih globalnih prijetnji, kao što su terorizam i ekstremizam u svim njihovim oblicima.

Čović je tokom svih susreta naglašavao da je BiH spremna da ojača saradnju na regionalnom, subregionalnom te međunarodnom nivou.

On je pozdravio aktivnosti tijela Ujedinjenih nacija, posebno radne skupine za provođenju protivterorističkih mjera te isticao važnost da sve članice UN-a provedu rezolucije za borbu protiv pojave stranih terorističkih boraca i za borbu protiv ISIL-a, kao i svih drugih koji učestvuju u finansiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkog akta, kako bi bili privedeni pred lice pravde.

BiH, kao predsjedavajuća Savjeta Evrope, pozdravlja aktivnosti Savjeta Evrope i akcije preduzete u borbi protiv terorizma.

Kao naročito važno, naglašavao je razmjenu informacija i određivanje tačke žarišta od svake države, što će pomoći državama pri identfikovanju osoba uključenih u terorističke aktivnosti i njihovom sprečavanju da otputuju u inostranstvo.

Istaknuo je da je uz odlučnu i koordiniranu vojnu akciju potrebna i opsežna strategija koja se sastoji od širokog spektra političkih, ekonomskih i društvenih mjera, koje se bave rješavanjem egzistencijalnih problema, a kao presudno naveo je smanjenje siromaštva i nejednakosti, poboljšanje obrazovanja i pružanja mogućnosti mladima.

Čović smatra da je eliminisanje učinaka i ksenofobije ključno u borbi protiv širenja ideologije nasilnog ekstremizma.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Lapsus Linguae

30.09.2015 14:02

BiH opredijeljena za borbu protiv terorizma? Pa što nas onda ti političari terorišu već 20 godina.

ODGOVORITE
Name

Milivoje

30.09.2015 14:11

Dok je Bakira i njegovih islamista BIH ce biti i ostati baza za teroriste

ODGOVORITE
Name

Mimar

30.09.2015 16:11

Protiv terorizma može, ali protiv korupcije jok.

ODGOVORITE
Name

zito

30.09.2015 23:34

Ja to ne vjerujem !

ODGOVORITE