Предложен притвор за Лијановића и сараднике

Тужилаштво Тузланског кантона је судији за претходни поступак Кантоналног суда Тузла ставило приједлог за одређивање притвора за ухапшене у случају "Лијановић и други".

Босна и Херцеговина 30.09.2015 | 12:11
Предложен притвор за Лијановића и сараднике

Тражи се притвор за Јерка Иванковића Лијановића, Суада Чамџића, Едина Ајановића и Мерседа Шерифовића због постојања основане сумње да су у удружењу које је организирао Лијановић починили кривично дјело- удруживање ради чињења кривичних дјела у стицају са продуженим кривичним дјелом злоупотреба положаја и овлаштења, саопштено је из Тужилаштва Тузланског кантона.

У саопштењу се наводи да постоји основана сумња да је Јерко Иванковић Лијановић, када је преузео функцију министра пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади ФБиХ, злоупотребљавајући службени положај и овлаштења, поступајући супротно интересима службе и одредбама законске и подзаконске регулативе и прописа, организирао удружење у којем су били Чамџић, Ајановић, Шерифовић и друге њему одане особе из структуре Народне странке радом за бољитак.

Удружење је организирано како би условљавали пољопривреднике у Тузланском кантону и Федерацији БиХ, који су били корисници или потенцијални корисници подстицаја у пољопривреди да њима исплаћују половину уплаћених подстицаја у готовини, као и да им сугеришу начине лажног увећања вриједности капиталних улагања у пољопривреди, истакнуто је у саопштењу.

Ради се исплатама подстицаја по јавним позивима Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ у 2011., 2012. и 2013. години, за суфинансирање пољопривредних извозника шљиве и краставаца из ФБиХ, те за капитална улагања и инвестиције у пољопривреди на истом подручју.

У овом периоду су, условљавањем пољопривредника који су им исплаћивали половину уплаћених подстицаја у готовини, себи прибавили имовинску корист у износу од око 760.000 КМ, те су такође покушавали да услове пољопривреднике и за већи износ новца на што појединци нису пристајали, стоји у саопштењу.

У саопштењу се наводи да у наредби о провођењу истраге је наведено да је Јерко Иванковић Лијановић, као организатор удружења и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади ФБиХ, а с те позиције задужен и за потписивање свих рјешења о исплатама подстицаја, учествовао у свим радњама условљавања пољопривредника, док су Чамџић, Ајановић и Шерифовић учествовали у појединим радњама за које су осумњичени.

Досадашњим дијелом истраге је утврђена основана сумња да је удружење условљавањем пољопривредника реализовало исплате половине уплаћених подстицаја у седам случајева, док су четири пута покушали условити пољопривреднике.

У већини ситуација, када су пољопривредници исплаћивали удружењу половину новца у готовини, је то реализовано за сваки појединачни јавни позив за додјелу подстицаја у 2011., 2012. и 2013. години, дакле исти пољопривредници су половину подстицаја исплаћивали по два или три пута, за сваки одобрени подстицај у датим годинама, стоји у саопштењу.

Ради се о пољопривредним произвођачима на подручју Градачца, Калесије, Грачанице, Високог и Какња.

Против А.П из Оџака је ово Тужилаштво донијело наредбу о провођењу истраге и осумњичен је за један покушај условљавања пољопривредника, те је након испитивања пуштен на слободу јер нису постојали законски разлози за предлагање притвора, истакнуто је у саопштењу.

Подсјећамо, ово Тужилаштво је у сарадњи и сталној координацији са припадницима Федералне управе полиције ФБиХ, са којима је претходну годину водило истрагу у овом предмету, извршило претресе на већем броју локација, када су осумњичени и лишени слободе.

По налогу главног кантоналног тужиоца је формиран истражни тим у Тужилаштву који континуирано сарађује са истражитељима ФУП-а.

У саопштењу се још наводи да су осумњичени јуче предати у надлежност Тужилаштва, донесена је наредба о провођењу и истраге и испитани су у просторијама Тужилаштва.

Истрага у овом предмету ће бити интензивна и у наредном периоду, саопштено је из кантоналног Тужилаштва.

Извор: Клиx

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Василије

30.09.2015 10:36

Тужлаштво БиХ,када ћете смјестити бају и његову дружину тамо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.09.2015 11:30

Само полако ,стари народ казе ко цека тај доцека :)

Name

Анђа

30.09.2015 10:46

Тужилаштво БиХ,народ хоће да види чим пре иза решетака....понајвеће криминалце на Балкану Додика....Бакира....Човића.....Шта се чека!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нк

30.09.2015 12:28

Неки се свезали тог баје ко пјан плота. Доци це све на ред негдје. Предлазете притвор овом лику а не неким крволовцима сто вам ходају исмијавате себе. Цуј мозес овдје тамо не и те глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барон

30.09.2015 12:31

Лијановић свакако не спада у најкрупније рибе. Да јест не би кокошарио је с тим подстицајима.

ОДГОВОРИТЕ