Predložen pritvor za Lijanovića i saradnike

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za uhapšene u slučaju "Lijanović i drugi".

Bosna i Hercegovina 30.09.2015 | 12:11
Predložen pritvor za Lijanovića i saradnike

Traži se pritvor za Jerka Ivankovića Lijanovića, Suada Čamdžića, Edina Ajanovića i Merseda Šerifovića zbog postojanja osnovane sumnje da su u udruženju koje je organizirao Lijanović počinili krivično djelo- udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U saopštenju se navodi da postoji osnovana sumnja da je Jerko Ivanković Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlaštenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i druge njemu odane osobe iz strukture Narodne stranke radom za boljitak.

Udruženje je organizirano kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi, istaknuto je u saopštenju.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 760.000 KM, te su takođe pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca na što pojedinci nisu pristajali, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da u naredbi o provođenju istrage je navedeno da je Jerko Ivanković Lijanović, kao organizator udruženja i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, a s te pozicije zadužen i za potpisivanje svih rješenja o isplatama podsticaja, učestvovao u svim radnjama uslovljavanja poljoprivrednika, dok su Čamdžić, Ajanović i Šerifović učestvovali u pojedinim radnjama za koje su osumnjičeni.

Dosadašnjim dijelom istrage je utvrđena osnovana sumnja da je udruženje uslovljavanjem poljoprivrednika realizovalo isplate polovine uplaćenih podsticaja u sedam slučajeva, dok su četiri puta pokušali usloviti poljoprivrednike.

U većini situacija, kada su poljoprivrednici isplaćivali udruženju polovinu novca u gotovini, je to realizovano za svaki pojedinačni javni poziv za dodjelu podsticaja u 2011., 2012. i 2013. godini, dakle isti poljoprivrednici su polovinu podsticaja isplaćivali po dva ili tri puta, za svaki odobreni podsticaj u datim godinama, stoji u saopštenju.

Radi se o poljoprivrednim proizvođačima na području Gradačca, Kalesije, Gračanice, Visokog i Kaknja.

Protiv A.P iz Odžaka je ovo Tužilaštvo donijelo naredbu o provođenju istrage i osumnjičen je za jedan pokušaj uslovljavanja poljoprivrednika, te je nakon ispitivanja pušten na slobodu jer nisu postojali zakonski razlozi za predlaganje pritvora, istaknuto je u saopštenju.

Podsjećamo, ovo Tužilaštvo je u saradnji i stalnoj koordinaciji sa pripadnicima Federalne uprave policije FBiH, sa kojima je prethodnu godinu vodilo istragu u ovom predmetu, izvršilo pretrese na većem broju lokacija, kada su osumnjičeni i lišeni slobode.

Po nalogu glavnog kantonalnog tužioca je formiran istražni tim u Tužilaštvu koji kontinuirano sarađuje sa istražiteljima FUP-a.

U saopštenju se još navodi da su osumnjičeni juče predati u nadležnost Tužilaštva, donesena je naredba o provođenju i istrage i ispitani su u prostorijama Tužilaštva.

Istraga u ovom predmetu će biti intenzivna i u narednom periodu, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva.

Izvor: Klix

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vasilije

30.09.2015 10:36

Tužlaštvo BiH,kada ćete smjestiti baju i njegovu družinu tamo?

ODGOVORITE
Name

re

30.09.2015 11:30

Samo polako ,stari narod kaze ko ceka taj doceka :)

Name

Anđa

30.09.2015 10:46

Tužilaštvo BiH,narod hoće da vidi čim pre iza rešetaka....ponajveće kriminalce na Balkanu Dodika....Bakira....Čovića.....Šta se čeka!?

ODGOVORITE
Name

Nk

30.09.2015 12:28

Neki se svezali tog baje ko pjan plota. Doci ce sve na red negdje. Predlazete pritvor ovom liku a ne nekim krvolovcima sto vam hodaju ismijavate sebe. Cuj mozes ovdje tamo ne i te gluposti.

ODGOVORITE
Name

Baron

30.09.2015 12:31

Lijanović svakako ne spada u najkrupnije ribe. Da jest ne bi kokošario je s tim podsticajima.

ODGOVORITE