Анализа - Досије Лука Јовић: Златни пројекат Звезде, па 13. прасе!

Одлука стручног штаба на челу с Миодрагом Божовићем да за меч са Спартаком у Суботици не рачуна на Јовића најављује готово сигуран растанак Црвене звезде и суперталентованог нападача на зиму!

Фудбал 30.09.2015 | 23:45
Анализа - Досије Лука Јовић: Златни пројекат Звезде, па 13. прасе!

Почело је све као бајка, а завршиће се као развод две стране на обострано задовољство. Такав закључак се намеће после одлуке тренера Црвене звезде Миодрага Грофа Божовића да за наредни првенствени меч против Спартака из Суботице не рачуна на суперталентованог нападача клуба Луку Јовића. Делује на прву лопту, па и читање да је Гроф поступио крајње џентлменски и селектору омладинске репрезентације Браниславу Николићу дао Јовића на безгранично коришћење током припрема за квалификациони турнир.

Кажемо само на прво читање, јер ће Јовић трчати кругове по спортском центру у Новој Пазови и чекати класиће попут Шапоњића, Стојановића и Лутовца да одраде утакмице у клубовима. Он је тих обавеза – ослобођен! Као 13. прасе! Наравно, после осам узастопних победа у којима је Јовић имао минорну улогу, Миодраг Божовић има апсолутно право да верује како ће се из Суботице вратити као победник и без суперталентованог тинејџера.

Међутим, када се на „репрезентативну обавезу“ накалеми и слаба Јовићева минутажа у претходном периоду, јасно је да је Звездина деветка већ запакована за продају. Недостаје, само да још неко направи машницу! Наравно, није у свему томе једина кривица Миодрага Грофа Божовића, тренера који је дошао у Црвену звезду само са једним задатаком – да освоји титулу. Онда и има легитимно право да верује како искуство Сикимића треба да добије предност у односу на неукроћену младост Луке Јовића.

Звучи брутално, и помало безосећајно, али делује да је најталентованији нападач у земљи завршио мисију у матичном клубу оног тренутка када је његов уговор распарчан и продат разним белосветским фондовима како би добијени новац био потрошен за добијање европске лиценце. То је један од погрешних постулата на којима је почивала Црвена звезда. А на којима почива и данас. Од дана када се о Јовићу причало да представља сублимацију Милка Ђуровског и Дарка Панчева нико се није бавио есенцијалним питањима: Колико голова тај момак са урођеном особином фудбалског „килера“ може да постигне у омладинској конкуренцији? Колико трофеја може да освоји у Црвеној звезди? Да ли је кадар да решава утакмице од десет милиона евра?

ИЗМЕЂУ ДВА ЗЛА

Уместо као на талентованог фудбалера, под плаштом приче да је он највећи пројекат клуба, гледали су у њега као на покретни банкомат који ће Црвеној звезди помоћи да финансијски продише... Момак, који још није научио ни основе професионализма и коме је у том тренутку био приоритет да пошаље СМС девојци (сасвим разумљиво за тинејџере), видео је себе као јунака филма са срећним крајем. Незрео за такав терет имао је успоне и падове, болне промашаје, али је успео да наговести потенцијал и за полусезону постигне шест голова. Једноставно, у тренуцима када је требало да буде дрилован, Лука Јовић је мажен и пажен. А сада, када треба да буде мажен и пажен, почиње да буде дрилован.
„Што се тиче Јовића, он је бисер, нови Фалкао. Дечко се родио за фудбал, све зна, немаш чему да га учиш. Осећа простор, зна да се креће, а с временом ће доћи и рутина. Ако будемо на прави начин разговарали с њим, ако му глава буде чиста, за њега можемо следећег лета да приходујемо шест до осам милиона евра“, поручио је прошле године Звездан Терзић.

На крају Звезда је продала 70 посто уговора за 1.400.000 евра. Могуће је да добије још толико када се Јовић буде отиснуо у бели свет. Тада ће моћи поносне главе да оде из клуба, јер грешком силних руководилаца он није пројектован да тресе мреже, него да Звезди донесе новац... Наравно, постоји она прича да црвено-бели више немају економски интерес да у први план гурају Луку Јовића, јер је добрим делом продат.

Тржишна и тачна максима, мада има оних који се свакодневно питају какав то финансијски интерес Црвеној звезди може да донесе Предраг Сикимић. Несумњиво вредан и поштен момак од 33 године!

За Црвену звезду и српски фудбал је посебно погубно што се Лука Јовић налази између два зла. Иако дечачки прича да му не смета што га Божовић не види у кадру, јасно је да пати колико и у леденим ноћима које је проводио у очевом Пасату испред Маракане. И да сигурно себе не види још дуго као пуког епизодисту.

Са друге стране, ако се најаве о децембарском трансферу испоставе тачним, биће то прерани одлазак у свет играча који пати од обичних дечачких порока. А такви се лако изгубе у сендвичу велике конкуренције и још већих очекивања... Како било, основна грешка Луке Јовића је у томе што је свет почео да му прерано личи на једну велику бајку. Делује да му је онај гол у Новом Саду, којим је постао најмлађи стрелац у историји Црвене звезде, донео више штете него користи.

Брзо је схватио да живот, а посебно фудбал, није поље латица које је лако прећи. Има ту и трња. Без обзира што се као његове потенцијалне дестинације помињу Бенфика, Порто, Јувентус, Тотенхем.

Коментари / 0

Оставите коментар