Analiza - Dosije Luka Jović: Zlatni projekat Zvezde, pa 13. prase!

Odluka stručnog štaba na čelu s Miodragom Božovićem da za meč sa Spartakom u Subotici ne računa na Jovića najavljuje gotovo siguran rastanak Crvene zvezde i supertalentovanog napadača na zimu!

Fudbal 30.09.2015 | 23:45
Analiza - Dosije Luka Jović: Zlatni projekat Zvezde, pa 13. prase!

Počelo je sve kao bajka, a završiće se kao razvod dve strane na obostrano zadovoljstvo. Takav zaključak se nameće posle odluke trenera Crvene zvezde Miodraga Grofa Božovića da za naredni prvenstveni meč protiv Spartaka iz Subotice ne računa na supertalentovanog napadača kluba Luku Jovića. Deluje na prvu loptu, pa i čitanje da je Grof postupio krajnje džentlmenski i selektoru omladinske reprezentacije Branislavu Nikoliću dao Jovića na bezgranično korišćenje tokom priprema za kvalifikacioni turnir.

Kažemo samo na prvo čitanje, jer će Jović trčati krugove po sportskom centru u Novoj Pazovi i čekati klasiće poput Šaponjića, Stojanovića i Lutovca da odrade utakmice u klubovima. On je tih obaveza – oslobođen! Kao 13. prase! Naravno, posle osam uzastopnih pobeda u kojima je Jović imao minornu ulogu, Miodrag Božović ima apsolutno pravo da veruje kako će se iz Subotice vratiti kao pobednik i bez supertalentovanog tinejdžera.

Međutim, kada se na „reprezentativnu obavezu“ nakalemi i slaba Jovićeva minutaža u prethodnom periodu, jasno je da je Zvezdina devetka već zapakovana za prodaju. Nedostaje, samo da još neko napravi mašnicu! Naravno, nije u svemu tome jedina krivica Miodraga Grofa Božovića, trenera koji je došao u Crvenu zvezdu samo sa jednim zadatakom – da osvoji titulu. Onda i ima legitimno pravo da veruje kako iskustvo Sikimića treba da dobije prednost u odnosu na neukroćenu mladost Luke Jovića.

Zvuči brutalno, i pomalo bezosećajno, ali deluje da je najtalentovaniji napadač u zemlji završio misiju u matičnom klubu onog trenutka kada je njegov ugovor rasparčan i prodat raznim belosvetskim fondovima kako bi dobijeni novac bio potrošen za dobijanje evropske licence. To je jedan od pogrešnih postulata na kojima je počivala Crvena zvezda. A na kojima počiva i danas. Od dana kada se o Joviću pričalo da predstavlja sublimaciju Milka Đurovskog i Darka Pančeva niko se nije bavio esencijalnim pitanjima: Koliko golova taj momak sa urođenom osobinom fudbalskog „kilera“ može da postigne u omladinskoj konkurenciji? Koliko trofeja može da osvoji u Crvenoj zvezdi? Da li je kadar da rešava utakmice od deset miliona evra?

IZMEĐU DVA ZLA

Umesto kao na talentovanog fudbalera, pod plaštom priče da je on najveći projekat kluba, gledali su u njega kao na pokretni bankomat koji će Crvenoj zvezdi pomoći da finansijski prodiše... Momak, koji još nije naučio ni osnove profesionalizma i kome je u tom trenutku bio prioritet da pošalje SMS devojci (sasvim razumljivo za tinejdžere), video je sebe kao junaka filma sa srećnim krajem. Nezreo za takav teret imao je uspone i padove, bolne promašaje, ali je uspeo da nagovesti potencijal i za polusezonu postigne šest golova. Jednostavno, u trenucima kada je trebalo da bude drilovan, Luka Jović je mažen i pažen. A sada, kada treba da bude mažen i pažen, počinje da bude drilovan.
„Što se tiče Jovića, on je biser, novi Falkao. Dečko se rodio za fudbal, sve zna, nemaš čemu da ga učiš. Oseća prostor, zna da se kreće, a s vremenom će doći i rutina. Ako budemo na pravi način razgovarali s njim, ako mu glava bude čista, za njega možemo sledećeg leta da prihodujemo šest do osam miliona evra“, poručio je prošle godine Zvezdan Terzić.

Na kraju Zvezda je prodala 70 posto ugovora za 1.400.000 evra. Moguće je da dobije još toliko kada se Jović bude otisnuo u beli svet. Tada će moći ponosne glave da ode iz kluba, jer greškom silnih rukovodilaca on nije projektovan da trese mreže, nego da Zvezdi donese novac... Naravno, postoji ona priča da crveno-beli više nemaju ekonomski interes da u prvi plan guraju Luku Jovića, jer je dobrim delom prodat.

Tržišna i tačna maksima, mada ima onih koji se svakodnevno pitaju kakav to finansijski interes Crvenoj zvezdi može da donese Predrag Sikimić. Nesumnjivo vredan i pošten momak od 33 godine!

Za Crvenu zvezdu i srpski fudbal je posebno pogubno što se Luka Jović nalazi između dva zla. Iako dečački priča da mu ne smeta što ga Božović ne vidi u kadru, jasno je da pati koliko i u ledenim noćima koje je provodio u očevom Pasatu ispred Marakane. I da sigurno sebe ne vidi još dugo kao pukog epizodistu.

Sa druge strane, ako se najave o decembarskom transferu ispostave tačnim, biće to prerani odlazak u svet igrača koji pati od običnih dečačkih poroka. A takvi se lako izgube u sendviču velike konkurencije i još većih očekivanja... Kako bilo, osnovna greška Luke Jovića je u tome što je svet počeo da mu prerano liči na jednu veliku bajku. Deluje da mu je onaj gol u Novom Sadu, kojim je postao najmlađi strelac u istoriji Crvene zvezde, doneo više štete nego koristi.

Brzo je shvatio da život, a posebno fudbal, nije polje latica koje je lako preći. Ima tu i trnja. Bez obzira što se kao njegove potencijalne destinacije pominju Benfika, Porto, Juventus, Totenhem.

Komentari / 0

Ostavite komentar