Анализа: Да ли су прошли најбољи дани Кристијана Роналда?!

Осам голова на седам утакмица? Не би се рекло. Али, то је само делимично тачно - криза је очигледна.

Фудбал 30.09.2015 | 23:30
Анализа: Да ли су прошли најбољи дани Кристијана Роналда?!

Званично најбољи фудбалер света за 2014. годину, Кристијано Роналдо, после најефикасније сезоне у Реалу и постигнутог 61 гола на 54 утакмица, али и нула освојених трофеја, ушао је у сезону 2015/16 са пет голова на шест наступа у Примери и хет-триком на дебију у Лиги шампиона.

То у потпуности одговара стандарду који је поставио у белом дресу, који носи од 2009. године, а тренутно се налази на 321 поготку на 307 наступа (!?).

Ово је само делимично тачно.

Наиме, свих пет голова које је ЦР7 постигао у Ла Лиги ове сезоне, постигао је у победи над Еспањолом од 0:6. На осталих пет мечева није успео да погоди мрежу ривала, Реал је победио Бетис, Гранаду и Билбао, а ремизирао са Хихоном и Малагом.

У међувремену, у мучењу Шахтјора (4:0) на отварању Лиге шампиона, постигао је три гола. У неизвесним мечевима (два пута Реал је победио са голом разлике, два пута ремизирао 0:0), Роналдово име није било уписано на семафор.

Ово је, уз подсећање да је у првих шест кола Примере прошле сезоне, Роналдо дао десет голова на пет утакмица (1, 1, 3, 4, 1), а једну прескочио због повреде, било је довољно познатим светским фудбалским анализичарима да отворе дискусију око тога да ли је овај сјајни нападач, који је у фебруару напунио 30 година, потрошио најбоље дане.

Један од оних који је говорио на ову тему је Шпанац Гиљем Балаг, иначе аутор књига о Реаловим и Роналдовим највећим ривалима, Барселони, Пепу Гвардиоли и Леу Месију.

Балаг, подсећајући да је свих осам голова Португалац дао у две утакмице у којима је Реал победио укупно 10:0, навео је и податак да је Роналдо 12 пута шутирао ка голу Малаге у суботу, али да је тај меч завршен другим ремијем тима Рафе Бенитеза најнепопуларнијим резултатом.

"Свима је јасно колико је Роналдо напорно радио да би постигао то што је постигао и био ту где јесте. Управо зато, мислим да је достигао свој врхунац прошле или претпрошле године", рекао је Балаг, колумниста мрежа ЕСПН и Скy Спортс и додао:

"Оно што сада видимо је ванпросечан нападач, који ће наставити да постиже голове, нарочито сада када је мање оптерећен стизањем рекорда који је Раул Гонзалес постигао у Реал Мадриду. И даље ћемо гледати играча који ће бити сматран екстраординарном 'деветком' светког фудбала", додао је, али потом подвукао:

"Међутим, имам осећај да његов утицај на саму игру полако слаби и због тога остајем при оцени да је прошао зенит његове каријере. То, наравно, не значи да он неће играти на невероватном нивоу још дуго".

Његов колега са Скy Спортса и бивши енглески фудбалер Тери Гибсон остао је донекле уздржанији, тврдећи да један важан гол може да окрене ствари у Роналдову корист.

"Тешко је рећи како се Роналдо тренутно осећа, јер не сећам се да смо доживели да има овакву серију. Други играчи могу да вежу пет, десет утакмица без да постигну гол и углавном знамо шта онда следи: постану нервозни, деконцентрисани, спори, оптерећени голом превише. Али, никада нисмо видели Роналда у таквој ситуацији", подсетио је Гибсон и, донекле, орочио време до тренутка када ћемо моћи да констатујемо да ли је Роналдо кренуо ка заласку.

"Сада можемо да причамо само о томе зашто је Роналдо био стрелац на само једној од шест утакмица, али будите сигурни да један гол може да окрене све у његову корист", рекао је Гибсон.

Ако се сложимо око тога да је Балаг поранио са својом оценом (иако врло лако може бити да је у праву), требало би поставити питање зашто је Роналдо у кризи. И даље је, уз Месија, најплаћенији фудбалер света, а уговор му истиче тек 2018. године. Приватно пролази кроз миран период, после бурног раскида са моделом Ирином Шајк, мада никада не знате шта се догађа код славних личности на емотивном плану.

Спектакуларно је објављен трејлер за његов дуго снимани и дуго очекивани филм, што би могла да буде "ситница" која је Роналду одвлачила пажњу од терена, али се на крају углавном испостави да је разлог кризе сам играч, екипа или тренер. Реал сада води Бенитез, који није битно променио формацију наслеђену од Карла Анћелотија, али могуће да је променио Роналдову улогу и не само његову, већ и Гарета Бејла, који је превазишао кризу и прихватио већу одговорност на терену.

Можда баш то феноменално упућени Балаг покушава да каже између редова, да Роналдо губи утицај на саму игру, односно да није све више подређено њему.

Иза целе приче могла би да стоји и одлука председника клуба Флорентина Переза да пет година млађег (а, то није занемарљиво) Бејла задржи по сваку цену у Реалу и да од Велшанина направи управо оно што је требало да постане – једну од највећих звезда светског фудбала. То би од Реала требало да направи убојитију машину, опаснију са више страна, јер ће у супротном Роналдова ера у Мадриду остати упамћена као најтужнија, када су титуле првака у питању.

Од његовог доласка у Мадрид 2009. године, Реал је освојио ЈЕДНУ титулу за шест сезона (четири је узела Барса), изгубио дупло више "Ел Класика", а прошле сезоне није освојено НИШТА иако је Роналдо забележио рекордан скор и био најбољи стрелац и Шпаније и Европе, са 61 голом.

У сезони у којој је освојена Лига шампона, дао је десет голова мање.

Но, сачекајмо још мало... Кад је Ла Лига у питању, пред Реалом је овај распоред: Атлетико Мадрид, Леванте, Селта, Лас Палмас, Севиља, Барселона. Дакле три ужасно тешка гостовања (тамним словима), између њих два "зицера" код куће и онда "Ел Класико" у Мадриду.

У међувремену, Роналдо ће играти и два пута против Пари Сен Жермена у Лиги шампиона!

Онда ћемо поновити ову дискусију.

Коментари / 0

Оставите коментар