Analiza: Da li su prošli najbolji dani Kristijana Ronalda?!

Osam golova na sedam utakmica? Ne bi se reklo. Ali, to je samo delimično tačno - kriza je očigledna.

Fudbal 30.09.2015 | 23:30
Analiza: Da li su prošli najbolji dani Kristijana Ronalda?!

Zvanično najbolji fudbaler sveta za 2014. godinu, Kristijano Ronaldo, posle najefikasnije sezone u Realu i postignutog 61 gola na 54 utakmica, ali i nula osvojenih trofeja, ušao je u sezonu 2015/16 sa pet golova na šest nastupa u Primeri i het-trikom na debiju u Ligi šampiona.

To u potpunosti odgovara standardu koji je postavio u belom dresu, koji nosi od 2009. godine, a trenutno se nalazi na 321 pogotku na 307 nastupa (!?).

Ovo je samo delimično tačno.

Naime, svih pet golova koje je CR7 postigao u La Ligi ove sezone, postigao je u pobedi nad Espanjolom od 0:6. Na ostalih pet mečeva nije uspeo da pogodi mrežu rivala, Real je pobedio Betis, Granadu i Bilbao, a remizirao sa Hihonom i Malagom.

U međuvremenu, u mučenju Šahtjora (4:0) na otvaranju Lige šampiona, postigao je tri gola. U neizvesnim mečevima (dva puta Real je pobedio sa golom razlike, dva puta remizirao 0:0), Ronaldovo ime nije bilo upisano na semafor.

Ovo je, uz podsećanje da je u prvih šest kola Primere prošle sezone, Ronaldo dao deset golova na pet utakmica (1, 1, 3, 4, 1), a jednu preskočio zbog povrede, bilo je dovoljno poznatim svetskim fudbalskim analizičarima da otvore diskusiju oko toga da li je ovaj sjajni napadač, koji je u februaru napunio 30 godina, potrošio najbolje dane.

Jedan od onih koji je govorio na ovu temu je Španac Giljem Balag, inače autor knjiga o Realovim i Ronaldovim najvećim rivalima, Barseloni, Pepu Gvardioli i Leu Mesiju.

Balag, podsećajući da je svih osam golova Portugalac dao u dve utakmice u kojima je Real pobedio ukupno 10:0, naveo je i podatak da je Ronaldo 12 puta šutirao ka golu Malage u subotu, ali da je taj meč završen drugim remijem tima Rafe Beniteza najnepopularnijim rezultatom.

"Svima je jasno koliko je Ronaldo naporno radio da bi postigao to što je postigao i bio tu gde jeste. Upravo zato, mislim da je dostigao svoj vrhunac prošle ili pretprošle godine", rekao je Balag, kolumnista mreža ESPN i Sky Sports i dodao:

"Ono što sada vidimo je vanprosečan napadač, koji će nastaviti da postiže golove, naročito sada kada je manje opterećen stizanjem rekorda koji je Raul Gonzales postigao u Real Madridu. I dalje ćemo gledati igrača koji će biti smatran ekstraordinarnom 'devetkom' svetkog fudbala", dodao je, ali potom podvukao:

"Međutim, imam osećaj da njegov uticaj na samu igru polako slabi i zbog toga ostajem pri oceni da je prošao zenit njegove karijere. To, naravno, ne znači da on neće igrati na neverovatnom nivou još dugo".

Njegov kolega sa Sky Sportsa i bivši engleski fudbaler Teri Gibson ostao je donekle uzdržaniji, tvrdeći da jedan važan gol može da okrene stvari u Ronaldovu korist.

"Teško je reći kako se Ronaldo trenutno oseća, jer ne sećam se da smo doživeli da ima ovakvu seriju. Drugi igrači mogu da vežu pet, deset utakmica bez da postignu gol i uglavnom znamo šta onda sledi: postanu nervozni, dekoncentrisani, spori, opterećeni golom previše. Ali, nikada nismo videli Ronalda u takvoj situaciji", podsetio je Gibson i, donekle, oročio vreme do trenutka kada ćemo moći da konstatujemo da li je Ronaldo krenuo ka zalasku.

"Sada možemo da pričamo samo o tome zašto je Ronaldo bio strelac na samo jednoj od šest utakmica, ali budite sigurni da jedan gol može da okrene sve u njegovu korist", rekao je Gibson.

Ako se složimo oko toga da je Balag poranio sa svojom ocenom (iako vrlo lako može biti da je u pravu), trebalo bi postaviti pitanje zašto je Ronaldo u krizi. I dalje je, uz Mesija, najplaćeniji fudbaler sveta, a ugovor mu ističe tek 2018. godine. Privatno prolazi kroz miran period, posle burnog raskida sa modelom Irinom Šajk, mada nikada ne znate šta se događa kod slavnih ličnosti na emotivnom planu.

Spektakularno je objavljen trejler za njegov dugo snimani i dugo očekivani film, što bi mogla da bude "sitnica" koja je Ronaldu odvlačila pažnju od terena, ali se na kraju uglavnom ispostavi da je razlog krize sam igrač, ekipa ili trener. Real sada vodi Benitez, koji nije bitno promenio formaciju nasleđenu od Karla Anćelotija, ali moguće da je promenio Ronaldovu ulogu i ne samo njegovu, već i Gareta Bejla, koji je prevazišao krizu i prihvatio veću odgovornost na terenu.

Možda baš to fenomenalno upućeni Balag pokušava da kaže između redova, da Ronaldo gubi uticaj na samu igru, odnosno da nije sve više podređeno njemu.

Iza cele priče mogla bi da stoji i odluka predsednika kluba Florentina Pereza da pet godina mlađeg (a, to nije zanemarljivo) Bejla zadrži po svaku cenu u Realu i da od Velšanina napravi upravo ono što je trebalo da postane – jednu od najvećih zvezda svetskog fudbala. To bi od Reala trebalo da napravi ubojitiju mašinu, opasniju sa više strana, jer će u suprotnom Ronaldova era u Madridu ostati upamćena kao najtužnija, kada su titule prvaka u pitanju.

Od njegovog dolaska u Madrid 2009. godine, Real je osvojio JEDNU titulu za šest sezona (četiri je uzela Barsa), izgubio duplo više "El Klasika", a prošle sezone nije osvojeno NIŠTA iako je Ronaldo zabeležio rekordan skor i bio najbolji strelac i Španije i Evrope, sa 61 golom.

U sezoni u kojoj je osvojena Liga šampona, dao je deset golova manje.

No, sačekajmo još malo... Kad je La Liga u pitanju, pred Realom je ovaj raspored: Atletiko Madrid, Levante, Selta, Las Palmas, Sevilja, Barselona. Dakle tri užasno teška gostovanja (tamnim slovima), između njih dva "zicera" kod kuće i onda "El Klasiko" u Madridu.

U međuvremenu, Ronaldo će igrati i dva puta protiv Pari Sen Žermena u Ligi šampiona!

Onda ćemo ponoviti ovu diskusiju.

Komentari / 0

Ostavite komentar