Чавић: Дан Републике није вјерски празник

Пред Уставним судом БиХ одржана је јавна расправа поводом захтјева бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске.

Босна и Херцеговина 29.09.2015 | 18:06
Чавић: Дан Републике није вјерски празник

 "Тврдња да је Дан Републике Српске вјерски празник потпуно је нетачна, јер се у Закону о празницима Републике Српске не помиње крсна слава Републике Српске, већ Дан Републике", истакао је на јавној расправи пред Уставним судом БиХ народни посланик и бивши предсједник Републике Српске Драган Чавић.

Правни заступници Бакира Изетбеговића тврде да је 9.јануар, ако се правилно протумачи, искључиво празник српског народа, те да је споран начин прославе Дана Републике Српске.

"Тај дан се слави, тако да су државне институције повезане са Српском православном црквом и да се у официјелном дијелу прославе Дана Републике Српске врши патронизирање од Српске православне цркве. То је у БиХ недопустиво",тврди адвокат Недим Адемовић.

За Драгана Чавића то је покушај да се пред Уставним судом БиХ оквалификује пракса а не норма.

"Уставни суд треба да квалификује девијације у Законима у односу на Устав, а не девијације у пракси у односу на Закон. Ако то и постоји, то није предмет овог суда",закључује Чавић.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

кјк

29.09.2015 16:31

Зар то није и уједно и крсна слава ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС ХАРД ЦОРЕ

29.09.2015 16:56

Бакире, олади мало од РС, досадан си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

29.09.2015 17:44

Бозиц и Васкс цркви, Бајрами дзамији, Дан Републике Српске и Дан Федерације БиХ њиховим градјанима, Дан БиХ њеним, мој родјендан мени, а твој теби, зар је то тако теско? Кад ја славим свој родјендан, гледам да склоним обиљезја Барцелоне да ми се друг који навија за Реал не наљути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фико Јунуз

29.09.2015 17:53

Жене причају да од новембра ниво власти БиХ цине ХДЗ,СНСД,СББ,СДА. Ста од тога има не знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре фико

29.09.2015 18:31

Е мој Фико изгледа да це зене бити у праву.

Name

Јесмо ли секуларни

29.09.2015 19:05

РС је по уставу секуларни ентитет,априоре томе сви вјерски празници уврштени у било коју институцију од општине према врху морају бити сторнирани,чиста логика. У овом случају кривац је законодавац који је уврстио вјерске термине у ентитетске празнике.

ОДГОВОРИТЕ