Čavić: Dan Republike nije vjerski praznik

Pred Ustavnim sudom BiH održana je javna rasprava povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 29.09.2015 | 18:06
Čavić: Dan Republike nije vjerski praznik

 "Tvrdnja da je Dan Republike Srpske vjerski praznik potpuno je netačna, jer se u Zakonu o praznicima Republike Srpske ne pominje krsna slava Republike Srpske, već Dan Republike", istakao je na javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH narodni poslanik i bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić.

Pravni zastupnici Bakira Izetbegovića tvrde da je 9.januar, ako se pravilno protumači, isključivo praznik srpskog naroda, te da je sporan način proslave Dana Republike Srpske.

"Taj dan se slavi, tako da su državne institucije povezane sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da se u oficijelnom dijelu proslave Dana Republike Srpske vrši patroniziranje od Srpske pravoslavne crkve. To je u BiH nedopustivo",tvrdi advokat Nedim Ademović.

Za Dragana Čavića to je pokušaj da se pred Ustavnim sudom BiH okvalifikuje praksa a ne norma.

"Ustavni sud treba da kvalifikuje devijacije u Zakonima u odnosu na Ustav, a ne devijacije u praksi u odnosu na Zakon. Ako to i postoji, to nije predmet ovog suda",zaključuje Čavić.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kjk

29.09.2015 16:31

Zar to nije i ujedno i krsna slava ?

ODGOVORITE
Name

SDS HARD CORE

29.09.2015 16:56

Bakire, oladi malo od RS, dosadan si.

ODGOVORITE
Name

Od srca

29.09.2015 17:44

Bozic i Vasks crkvi, Bajrami dzamiji, Dan Republike Srpske i Dan Federacije BiH njihovim gradjanima, Dan BiH njenim, moj rodjendan meni, a tvoj tebi, zar je to tako tesko? Kad ja slavim svoj rodjendan, gledam da sklonim obiljezja Barcelone da mi se drug koji navija za Real ne naljuti.

ODGOVORITE
Name

Fiko Junuz

29.09.2015 17:53

Žene pričaju da od novembra nivo vlasti BiH cine HDZ,SNSD,SBB,SDA. Sta od toga ima ne znam.

ODGOVORITE
Name

re fiko

29.09.2015 18:31

E moj Fiko izgleda da ce zene biti u pravu.

Name

Jesmo li sekularni

29.09.2015 19:05

RS je po ustavu sekularni entitet,apriore tome svi vjerski praznici uvršteni u bilo koju instituciju od opštine prema vrhu moraju biti stornirani,čista logika. U ovom slučaju krivac je zakonodavac koji je uvrstio vjerske termine u entitetske praznike.

ODGOVORITE