Љекар тврди да му је кубанска вакцина једини спас од рака

За 40 година колико сам радио као лекар, многи лекови су били у експерименталној фази и бивали тестирани на пацијентима. Медицина се мења.

Србија 29.09.2015 | 17:06
Љекар тврди да му је кубанска вакцина једини спас од рака

Ето, у време мог деде није било лека за тифус и колеру. Верујем у кубанску вакцину и примио бих је. Надам се да ће једног дана и мој унук на мом гробу размишљати о томе како је чудно да је некада канцер плућа био неизлечив.

Ово за Курир каже доктор Р. С. (74), из Београда, који је пре шест месеци открио да има рак плућа. Он се, такође, нада да ће бити један од 30 пацијената на којима ће се тестирати кубанска вакцина „цимавакс“, која продужава живот оболелима од рака плућа.

- Не знам много о тој вакцини. Не знам да ли је добра и да ли помаже. Мишљења су опречна. Вакцина је још увек у експерименталној фази, али не плашим се. Јуче сам примио последњу терапију и за три недеље ћу урадити скенер. Уколико би резултати показали да се стање није поправило, без размишљања бих примио вакцину - наводи овај лекар, специјалиста педијатрије, који је током своје дугогодишње лекарске праксе помогао стотинама деце.

Доктор, који је желео да остане анониман како не би изазивао сажаљење код пријатеља и родбине који не знају за његову болест, каже да то да ли ће неко примити вакцину јесте ствар личног избора.

- Ја сам међу првима примио и вакцину против хепатитиса Б. Када се осамдесетих година појавила, многи лекари су били скептични. Доктор који је директно радио са крви заражених пацијената је рекао да он не жели да је прими. Ја који нисам с тим имао директне везе пријавио сам се. Свако има одговорност, али и право да брине о свом здрављу како мисли да треба. Ја ту дилему немам. Нарочито сада. Учинићу све. Цео живот је ризик - каже наш саговорник:

- Не знам да ли ће баш ова вакцина довести до излечења пацијената који болују од канцера, али верујем да ће за 50 година неког лека бити. У медицини је све живо. Стално има нових проналазака.

Иначе, ове недеље би српско министарство здравља требало да потпише споразум са Кубом, након чега ће у Србију бити испоручене бесплатне вакцине за најмање 30 пацијената.

ИСПИТИВАЊА ЈОШ ТРАЈУ

Др Даворин Радосављевић

Др Даворин Радосављевић, директор Клинике за медикалну онкологију Института за онкологију и радиологију, каже да је ова вакцина још увек недовољно истражена и да је у овој фази тешко рећи да ли и колико помаже:

- Кубанци ову вакцину испитују већ 25 година. Међутим, радови који су до сада објављени на ову тему тичу се само истраживања на 80 пацијената. Да ли је вакцина ефикасна, видећемо током времена, али оно што је сигурно, бар како се наводи, јесте да није токсична. На сваком пацијенту је да сам одлучи да ли ће подврћи вакцинацији или не.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар