Ljekar tvrdi da mu je kubanska vakcina jedini spas od raka

Za 40 godina koliko sam radio kao lekar, mnogi lekovi su bili u eksperimentalnoj fazi i bivali testirani na pacijentima. Medicina se menja.

Srbija 29.09.2015 | 17:06
Ljekar tvrdi da mu je kubanska vakcina jedini spas od raka

Eto, u vreme mog dede nije bilo leka za tifus i koleru. Verujem u kubansku vakcinu i primio bih je. Nadam se da će jednog dana i moj unuk na mom grobu razmišljati o tome kako je čudno da je nekada kancer pluća bio neizlečiv.

Ovo za Kurir kaže doktor R. S. (74), iz Beograda, koji je pre šest meseci otkrio da ima rak pluća. On se, takođe, nada da će biti jedan od 30 pacijenata na kojima će se testirati kubanska vakcina „cimavaks“, koja produžava život obolelima od raka pluća.

- Ne znam mnogo o toj vakcini. Ne znam da li je dobra i da li pomaže. Mišljenja su oprečna. Vakcina je još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali ne plašim se. Juče sam primio poslednju terapiju i za tri nedelje ću uraditi skener. Ukoliko bi rezultati pokazali da se stanje nije popravilo, bez razmišljanja bih primio vakcinu - navodi ovaj lekar, specijalista pedijatrije, koji je tokom svoje dugogodišnje lekarske prakse pomogao stotinama dece.

Doktor, koji je želeo da ostane anoniman kako ne bi izazivao sažaljenje kod prijatelja i rodbine koji ne znaju za njegovu bolest, kaže da to da li će neko primiti vakcinu jeste stvar ličnog izbora.

- Ja sam među prvima primio i vakcinu protiv hepatitisa B. Kada se osamdesetih godina pojavila, mnogi lekari su bili skeptični. Doktor koji je direktno radio sa krvi zaraženih pacijenata je rekao da on ne želi da je primi. Ja koji nisam s tim imao direktne veze prijavio sam se. Svako ima odgovornost, ali i pravo da brine o svom zdravlju kako misli da treba. Ja tu dilemu nemam. Naročito sada. Učiniću sve. Ceo život je rizik - kaže naš sagovornik:

- Ne znam da li će baš ova vakcina dovesti do izlečenja pacijenata koji boluju od kancera, ali verujem da će za 50 godina nekog leka biti. U medicini je sve živo. Stalno ima novih pronalazaka.

Inače, ove nedelje bi srpsko ministarstvo zdravlja trebalo da potpiše sporazum sa Kubom, nakon čega će u Srbiju biti isporučene besplatne vakcine za najmanje 30 pacijenata.

ISPITIVANJA JOŠ TRAJU

Dr Davorin Radosavljević

Dr Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju, kaže da je ova vakcina još uvek nedovoljno istražena i da je u ovoj fazi teško reći da li i koliko pomaže:

- Kubanci ovu vakcinu ispituju već 25 godina. Međutim, radovi koji su do sada objavljeni na ovu temu tiču se samo istraživanja na 80 pacijenata. Da li je vakcina efikasna, videćemo tokom vremena, ali ono što je sigurno, bar kako se navodi, jeste da nije toksična. Na svakom pacijentu je da sam odluči da li će podvrći vakcinaciji ili ne.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar