Анализа: Ренесанса ''Жуте подморнице''!

Заборавите Барсу и Реал… Виљареал је први пут у историји лидер Примере! Минули викенд донео препород некада миљеника који чак и у славним данима Мануела Пелегринија на клупи, са Хуаном Романом Рикелмеом на терену, није био лидер шпанске елитне дивизије.

Фудбал 03.10.2015 | 10:00
Анализа: Ренесанса ''Жуте подморнице''!

Чак и у славним данима Мануела Пелегринија на клупи, са Хуаном Романом Рикелмеом на терену, Виљареалу није успевало да буде први на табели Примере. Зато је минули викенд донео историјски успех и хроничарима догађаја у шпанском фудбалу задао задатак да се позабаве чудесним повратком некада славне Жуте подморнице, која је први пут у историји овог клуба на првом месту на табели. За то је доста заслужан и долазак Роберта Солдада, звезде шпанског фудбала, али и марљиви рад управе са "Мадригала".

Устанак највећег шпанског клуба из малог града!

Тајкун-керамичар, произвођач плочица за купатило Фернандо Роћ купио је Виљареал 1997. године. Клуб је тада играо у Сегунди пред једва 3.000 гледалаца, а цинични људи су говорили да је тај његов потез бацање пара кроз одводе тоалета које је компанија овог бизнисмена уређивала.

Али је Роћ добро знао шта ради и успео је да се са Виљареалом пласира у Примеру и то у првој години од преузимања клуба. Онда је ангажовао Пелегринија, који је у Аргентини две титуле шампиона, како би их одвео на виши ниво. Стигли су до Лиге шампиона 2002. године и до полуфинала истог такмичења 2005. док су 2008. Примеру завршили на другом месту.

Како су се вратили у дане старе славе?

Ово је њихов најбољи старт сезоне још од 2008. године. Испали су из Примере 2012, али је Роћ остао у клубу, а сада са тренером Марселињом покушава да буде прави такмац у трци са пребогатим Реалом и Барселоном и њиховим парама. Такође, и град Виљареал је порастао, популација становништва је са 45.000 повећана на 52.000. И још се шири...

Ко је тај Марселињо?

Прекинуо је каријеру у 27. години због повреде колена, после 75 утакмица за Спортинг из Хихона. Од тада направио је тренерско име у Рекреативу са којим се пласирао у Примеру и освојио импресивно осмо место у првенству Шпаније. Затим је Расинг из Сантандера водио у УЕФА Куп први пут у историји овог клуба, али је мудро напустио тај клуб на почетку сезоне када је увидео да се спрема банкрот тима, који је уследио.

Марселињо је желео да Виљареал игра леп фудбал, од ноге до ноге, какав је одувек и играо, али је овом тиму додао агресивност коју је Жута подморница у међувремену негде изгубила. Успео је. Играју добар фудбал, с амного мањим буџетом него што га је имао Мануел Пелегрини. У време Чилеанца 2008. за Виљареал су играли звезде Форлан, Пирес и Маркос Сена. Од испадања у Сегунду, не размећу се парама, мад асу летос платили добру своту за Роберта Солдада.

Други разлози успеха су?

Тим има јаку кичму захваљујући Бруну Соријану који држи све конце игре на средини терена, док Ерик Баили изгледа као добар залог за будућност у дефанзиви. Бруно, некадашња мета Манчестер Јунајтеда, до сада је одиграо 250 утакмица за Виљареал, па је стекао статус клупске легенде. Баили, који је стигао из Еспањола како би заменио Габријела Паулисту, појачање Арсенала, у својој 21. години изгледа као нови капиталац на “Мадригалу”.

Такође, нису мењали ни тактику још из Пелегринијевих дана – двојица напред, четворица у везном реду са још два крилна бека који стварају вишак и дају ширину игри, да лопта може да се креће у више праваца. Само још Барселона гаји сличан стил игре...

Какве су им млађе категорије и скаутинг?

Фудбалери као што су Хауме Коста или Ману Тригерос избили су у први план клроз Виљареалову омладинску школу. Али, у овом клубу су се појачали и играчима из Малаге, као што је на пример Семи Кастељехо, који је летос стигао. Опет, скаутинг служба функционише беспрекорно, па је рецимо Седрик Бакамбу, француски нападач родом из Конга, доведен из Бурсе где је постигао 21 гол на 30 утакмица. Већ је успео да погоди три пута и у новом клубу и натера навијаче да забораве на сјајног Лусијана Вијета који је летос отишао у Атлетико.

Колико ће Виљареалова бајка да потраје?

Видећемо, за сада нема разлога да се не настави. Неће се зауставити овде где су сада, и већ су кандидати за повратак у Лигу шампиона наредне сезоне. Када су испали у Сегунду 2013. године, остали клубови око њих су упали у финансијске дугове и остали у Примери, а и данас не могу још да се опораве од тих дана. За добро вођен клуб као што је Виљареал биће успех ако буде у Топ 4 на крају – а Солдадо покаже да је још паклен нападач.

Коментари / 0

Оставите коментар