Analiza: Renesansa ''Žute podmornice''!

Zaboravite Barsu i Real… Viljareal je prvi put u istoriji lider Primere! Minuli vikend doneo preporod nekada miljenika koji čak i u slavnim danima Manuela Pelegrinija na klupi, sa Huanom Romanom Rikelmeom na terenu, nije bio lider španske elitne divizije.

Fudbal 03.10.2015 | 10:00
Analiza: Renesansa ''Žute podmornice''!

Čak i u slavnim danima Manuela Pelegrinija na klupi, sa Huanom Romanom Rikelmeom na terenu, Viljarealu nije uspevalo da bude prvi na tabeli Primere. Zato je minuli vikend doneo istorijski uspeh i hroničarima događaja u španskom fudbalu zadao zadatak da se pozabave čudesnim povratkom nekada slavne Žute podmornice, koja je prvi put u istoriji ovog kluba na prvom mestu na tabeli. Za to je dosta zaslužan i dolazak Roberta Soldada, zvezde španskog fudbala, ali i marljivi rad uprave sa "Madrigala".

Ustanak najvećeg španskog kluba iz malog grada!

Tajkun-keramičar, proizvođač pločica za kupatilo Fernando Roć kupio je Viljareal 1997. godine. Klub je tada igrao u Segundi pred jedva 3.000 gledalaca, a cinični ljudi su govorili da je taj njegov potez bacanje para kroz odvode toaleta koje je kompanija ovog biznismena uređivala.

Ali je Roć dobro znao šta radi i uspeo je da se sa Viljarealom plasira u Primeru i to u prvoj godini od preuzimanja kluba. Onda je angažovao Pelegrinija, koji je u Argentini dve titule šampiona, kako bi ih odveo na viši nivo. Stigli su do Lige šampiona 2002. godine i do polufinala istog takmičenja 2005. dok su 2008. Primeru završili na drugom mestu.

Kako su se vratili u dane stare slave?

Ovo je njihov najbolji start sezone još od 2008. godine. Ispali su iz Primere 2012, ali je Roć ostao u klubu, a sada sa trenerom Marselinjom pokušava da bude pravi takmac u trci sa prebogatim Realom i Barselonom i njihovim parama. Takođe, i grad Viljareal je porastao, populacija stanovništva je sa 45.000 povećana na 52.000. I još se širi...

Ko je taj Marselinjo?

Prekinuo je karijeru u 27. godini zbog povrede kolena, posle 75 utakmica za Sporting iz Hihona. Od tada napravio je trenersko ime u Rekreativu sa kojim se plasirao u Primeru i osvojio impresivno osmo mesto u prvenstvu Španije. Zatim je Rasing iz Santandera vodio u UEFA Kup prvi put u istoriji ovog kluba, ali je mudro napustio taj klub na početku sezone kada je uvideo da se sprema bankrot tima, koji je usledio.

Marselinjo je želeo da Viljareal igra lep fudbal, od noge do noge, kakav je oduvek i igrao, ali je ovom timu dodao agresivnost koju je Žuta podmornica u međuvremenu negde izgubila. Uspeo je. Igraju dobar fudbal, s amnogo manjim budžetom nego što ga je imao Manuel Pelegrini. U vreme Čileanca 2008. za Viljareal su igrali zvezde Forlan, Pires i Markos Sena. Od ispadanja u Segundu, ne razmeću se parama, mad asu letos platili dobru svotu za Roberta Soldada.

Drugi razlozi uspeha su?

Tim ima jaku kičmu zahvaljujući Brunu Sorijanu koji drži sve konce igre na sredini terena, dok Erik Baili izgleda kao dobar zalog za budućnost u defanzivi. Bruno, nekadašnja meta Mančester Junajteda, do sada je odigrao 250 utakmica za Viljareal, pa je stekao status klupske legende. Baili, koji je stigao iz Espanjola kako bi zamenio Gabrijela Paulistu, pojačanje Arsenala, u svojoj 21. godini izgleda kao novi kapitalac na “Madrigalu”.

Takođe, nisu menjali ni taktiku još iz Pelegrinijevih dana – dvojica napred, četvorica u veznom redu sa još dva krilna beka koji stvaraju višak i daju širinu igri, da lopta može da se kreće u više pravaca. Samo još Barselona gaji sličan stil igre...

Kakve su im mlađe kategorije i skauting?

Fudbaleri kao što su Haume Kosta ili Manu Trigeros izbili su u prvi plan klroz Viljarealovu omladinsku školu. Ali, u ovom klubu su se pojačali i igračima iz Malage, kao što je na primer Semi Kasteljeho, koji je letos stigao. Opet, skauting služba funkcioniše besprekorno, pa je recimo Sedrik Bakambu, francuski napadač rodom iz Konga, doveden iz Burse gde je postigao 21 gol na 30 utakmica. Već je uspeo da pogodi tri puta i u novom klubu i natera navijače da zaborave na sjajnog Lusijana Vijeta koji je letos otišao u Atletiko.

Koliko će Viljarealova bajka da potraje?

Videćemo, za sada nema razloga da se ne nastavi. Neće se zaustaviti ovde gde su sada, i već su kandidati za povratak u Ligu šampiona naredne sezone. Kada su ispali u Segundu 2013. godine, ostali klubovi oko njih su upali u finansijske dugove i ostali u Primeri, a i danas ne mogu još da se oporave od tih dana. Za dobro vođen klub kao što je Viljareal biće uspeh ako bude u Top 4 na kraju – a Soldado pokaže da je još paklen napadač.

Komentari / 0

Ostavite komentar