ЛЕ: Партизан против авета прошлости!

Да добијемо једном и на том гостовању! Црно-бели против Аугзбурга јуре прву победу на територији Немачке и надају се крају црног низа од 15 утакмица без славља у групној фази Лиге Европе ван Хумске.

Фудбал 01.10.2015 | 00:00
ЛЕ: Партизан против авета прошлости!

Пао је АЗ, можда падне и Аугзбург! Бољу шансу да улове три бода на гостијућим теренима у Лиги Европе фудбалери Партизана тешко да ће имати од оне која им се нуди у четвртак вече од 19 часова на Импулс арени у Немачкој. Не само да је баварски клуб у резултатској кризи слилчној оној у којој су до недеље поподне били црно-бели, већ и због тога што се чини како су и Баскија и Алкмар територије које је теже покорити него стадион екипе који премијерно учествује у такмичењима под окриљем УЕФА.

Додуше, у њима се црно-бели нису прославили, јер од сезоне 2004/2005, кад су први пут заиграли у групној фази Лиге Европе (тадашње Лиге УЕФА) још чекају на победу у гостима, где имају поражавајући скор од 13 пораза и два ремија (против Лација и Нефчија).
„Добро, али имали смо и низ од шест година без победе у групним газама УЕФА такмичења, па смо против АЗ Алкмара прекинули црну серију. С једном ружном традицијом смо се већ изборили, верујем да можемо још са једном. Свесни смо чињенице да су Немци јаки, поготово на домаћем терену, али Партизан увек иде на тријумф, ко год да је преко пута“, самоуверено ће Андрија Живковић, један од најбољих играча црно-белих ове сезоне, који се голом у 23. минуту првенственог дуела са Вождовцем минуле недеље изједначио на врху клупске листе стрелаца са Абубакаром Оумаруом (по шест погодака).

Управо та победа вратила је мир у Хумску 1 и омогућила екипи тренера Зорана Милинковића сталоженију припрему дуела са тимо који не може да се похвали добрим учинком, јер је од почетка сезоне једва победио четвртолигаша Елверсберг и славио 2:0 у бундеслигашком окршају са Хановером, а на преосталих седам мечева претрпео чак чест пораза.
„Видим да Аузбургу не иде у последње време, да је изгубио два везана сусрета у првенству, што може да буде један од додатних мотива за нас. Сигурно нас је подигао тријумф у минулом првенственом колу, до тад ни сами нисмо знали шта се с нама дешава и због чега смо у једном периоду бележили боље резултате у Европи, него у Србији. Звог свега тога очекујем да одиграмо добар меч у Немачкој. Као и на сваком сусрету, очекујем да и на овом победимо. Психолошки смо се подигли после славља над Воџдовцем и без обзира што знамо да се у Европи свака грешка кажњава, а свака утакмица је знатно тежа него у Суперлиги, мислим да ћемо играти храбро и на три бода“.

Једини преостали наш представник у европским куповима сјајно је стартовао у Групи Л Лиге Европе, савладавши на свом терену АЗ Алкмар 3:2, после чега су порасле амбиције навијача, мада и они објективнији сматрају да Партизан има шансе да презими на континенталној сцени. За то му је потребан добар резултат у Баварској.
„Да ли бих био задовољан ремијем? Зависи од тога шта ураде други (од 19 сати у четвртак у Холандији играју АЗ Алкмар и Атлетик Билбао), али ми не би ни требало да гледамо остале, већ само себе. Наравно да би нам навише одговарала победа. Слажем се са онима који сматрају да смо уз Баске фаворити за пролаз даље“, оценио је Андрија Живковић.

Поглед ка европском пролећу биће далеко шири уколико црно-бели још једном победе - себе. Никад до сад нису славили на територији Немачке. Штавише, сваки пут су се враћали поражени. На седам досадашњих гостовања претрпели су исто толико пораза (два пута од Динамо Дриздена, по једном од Вердера, Келна Борусије из Менхенгладбаха, Бајерна и Штутгарта), а како су на тим посетама успели да дају само два гола јасно је да ће опет наспрам себе имати неповољне чињенице из историје.
„Нисам знао за то, али трудићемо се да и ту традицију прекинемо. Играћемо без оптерећења, без посебног притиска, у таквим ситуацијама често се дешавало да пружимо боље партије него што се од нас очекују. Зато и надам позитивним вестима, јер ћемо на терену бити опуштени“ уверава Иван Шапоњић.

Нападач Партизана можда неће бити стартер, али обећава да ће пружити максимум колико год минута проведе на терену и додаје да пре утакмице није у стању да оцени да ли би био задовољан евентуалним нерешеним исходом против Аугзбурга.
„Бод би нам на неки начин значио, али на неки други можда нам буде и мало, јер желимо три. Све зависи у ком се правцу игра буде одвијала. Мада бележи мало лошије резултате у последње време, Аугзбург је типичан представник немачког схватања фудбала, игра чврсто и дисциплиновано, реч је о организованој екипи и једино је извесно да нас чека тежак посао“, допунио је Иван Шапоњић, који се заједно са осталим саиграчима из екипе нашао у новом Панинијевом албуму за самолепљиве сличице под називом „Златни свет фудбала“.

Коментари / 0

Оставите коментар