LE: Partizan protiv aveta prošlosti!

Da dobijemo jednom i na tom gostovanju! Crno-beli protiv Augzburga jure prvu pobedu na teritoriji Nemačke i nadaju se kraju crnog niza od 15 utakmica bez slavlja u grupnoj fazi Lige Evrope van Humske.

Fudbal 01.10.2015 | 00:00
LE: Partizan protiv aveta prošlosti!

Pao je AZ, možda padne i Augzburg! Bolju šansu da ulove tri boda na gostijućim terenima u Ligi Evrope fudbaleri Partizana teško da će imati od one koja im se nudi u četvrtak veče od 19 časova na Impuls areni u Nemačkoj. Ne samo da je bavarski klub u rezultatskoj krizi slilčnoj onoj u kojoj su do nedelje popodne bili crno-beli, već i zbog toga što se čini kako su i Baskija i Alkmar teritorije koje je teže pokoriti nego stadion ekipe koji premijerno učestvuje u takmičenjima pod okriljem UEFA.

Doduše, u njima se crno-beli nisu proslavili, jer od sezone 2004/2005, kad su prvi put zaigrali u grupnoj fazi Lige Evrope (tadašnje Lige UEFA) još čekaju na pobedu u gostima, gde imaju poražavajući skor od 13 poraza i dva remija (protiv Lacija i Nefčija).
„Dobro, ali imali smo i niz od šest godina bez pobede u grupnim gazama UEFA takmičenja, pa smo protiv AZ Alkmara prekinuli crnu seriju. S jednom ružnom tradicijom smo se već izborili, verujem da možemo još sa jednom. Svesni smo činjenice da su Nemci jaki, pogotovo na domaćem terenu, ali Partizan uvek ide na trijumf, ko god da je preko puta“, samouvereno će Andrija Živković, jedan od najboljih igrača crno-belih ove sezone, koji se golom u 23. minutu prvenstvenog duela sa Voždovcem minule nedelje izjednačio na vrhu klupske liste strelaca sa Abubakarom Oumaruom (po šest pogodaka).

Upravo ta pobeda vratila je mir u Humsku 1 i omogućila ekipi trenera Zorana Milinkovića staloženiju pripremu duela sa timo koji ne može da se pohvali dobrim učinkom, jer je od početka sezone jedva pobedio četvrtoligaša Elversberg i slavio 2:0 u bundesligaškom okršaju sa Hanoverom, a na preostalih sedam mečeva pretrpeo čak čest poraza.
„Vidim da Auzburgu ne ide u poslednje vreme, da je izgubio dva vezana susreta u prvenstvu, što može da bude jedan od dodatnih motiva za nas. Sigurno nas je podigao trijumf u minulom prvenstvenom kolu, do tad ni sami nismo znali šta se s nama dešava i zbog čega smo u jednom periodu beležili bolje rezultate u Evropi, nego u Srbiji. Zvog svega toga očekujem da odigramo dobar meč u Nemačkoj. Kao i na svakom susretu, očekujem da i na ovom pobedimo. Psihološki smo se podigli posle slavlja nad Vodždovcem i bez obzira što znamo da se u Evropi svaka greška kažnjava, a svaka utakmica je znatno teža nego u Superligi, mislim da ćemo igrati hrabro i na tri boda“.

Jedini preostali naš predstavnik u evropskim kupovima sjajno je startovao u Grupi L Lige Evrope, savladavši na svom terenu AZ Alkmar 3:2, posle čega su porasle ambicije navijača, mada i oni objektivniji smatraju da Partizan ima šanse da prezimi na kontinentalnoj sceni. Za to mu je potreban dobar rezultat u Bavarskoj.
„Da li bih bio zadovoljan remijem? Zavisi od toga šta urade drugi (od 19 sati u četvrtak u Holandiji igraju AZ Alkmar i Atletik Bilbao), ali mi ne bi ni trebalo da gledamo ostale, već samo sebe. Naravno da bi nam naviše odgovarala pobeda. Slažem se sa onima koji smatraju da smo uz Baske favoriti za prolaz dalje“, ocenio je Andrija Živković.

Pogled ka evropskom proleću biće daleko širi ukoliko crno-beli još jednom pobede - sebe. Nikad do sad nisu slavili na teritoriji Nemačke. Štaviše, svaki put su se vraćali poraženi. Na sedam dosadašnjih gostovanja pretrpeli su isto toliko poraza (dva puta od Dinamo Drizdena, po jednom od Verdera, Kelna Borusije iz Menhengladbaha, Bajerna i Štutgarta), a kako su na tim posetama uspeli da daju samo dva gola jasno je da će opet naspram sebe imati nepovoljne činjenice iz istorije.
„Nisam znao za to, ali trudićemo se da i tu tradiciju prekinemo. Igraćemo bez opterećenja, bez posebnog pritiska, u takvim situacijama često se dešavalo da pružimo bolje partije nego što se od nas očekuju. Zato i nadam pozitivnim vestima, jer ćemo na terenu biti opušteni“ uverava Ivan Šaponjić.

Napadač Partizana možda neće biti starter, ali obećava da će pružiti maksimum koliko god minuta provede na terenu i dodaje da pre utakmice nije u stanju da oceni da li bi bio zadovoljan eventualnim nerešenim ishodom protiv Augzburga.
„Bod bi nam na neki način značio, ali na neki drugi možda nam bude i malo, jer želimo tri. Sve zavisi u kom se pravcu igra bude odvijala. Mada beleži malo lošije rezultate u poslednje vreme, Augzburg je tipičan predstavnik nemačkog shvatanja fudbala, igra čvrsto i disciplinovano, reč je o organizovanoj ekipi i jedino je izvesno da nas čeka težak posao“, dopunio je Ivan Šaponjić, koji se zajedno sa ostalim saigračima iz ekipe našao u novom Paninijevom albumu za samolepljive sličice pod nazivom „Zlatni svet fudbala“.

Komentari / 0

Ostavite komentar