Десет свједока на суђењу против Орића!

Тужилаштво БиХ ће у процесу против Насера Орића користити изјаве десет директних свједока злочина које је ратни командант бошњачких снага у Сребреници починио над тројицом заробљених Срба у околини Сребренице и Братунца, изјавио је на данашњем рочишту пред Судом БиХ тужилац Мирослав Јањић.

Босна и Херцеговина 29.09.2015 | 09:20
Десет свједока на суђењу против Орића!

Истичући да не постоје правне препреке да се Орићу суди за ратне злочине пред Судом БиХ, Јањић је навео да је утврђено да није ријеч о пресуђеној ствари, односно да за злочине за које га терети Тужилаштво БиХ Орић није одговарао пред Хашким трибуналом.

За прву тачку оптужнице, убиство Слободана Илића, тужилаштво ће испитати пет директних свједока који ће говорити о начину извршења овог кривичног дјела, док ће за другу тачку, убиство Милутина Милошевића, испитати три директна свједока.

За трећу тачку - страдање Митра Савића - тужилаштво ће саслушати два директна свједока - изјавио је Јањић.

Он је додао да ће, поред директних свједока, Тужилаштво БиХ користити и друге исказе који, према Јањићевим ријечима, свједоче о Орићевој кривици за убиство тројице заробљених Срба.

Орићев адвокат Лејла Човић на данашњем рочишту покушала је да оспори кредибилитет једног од заштићених свједока Тужилаштва БиХ, тврдећи да је оптужница за убиство тројице српских заробљеника 1992. године заснована искључиво на његовим исказима.

Овај свједок давао је контрадикторне исказе о убиству Слободана Илића у Залазју, Милутина Милошевића у мјесту Лолићи и Митра Савића у мјесту Куњерац, у општинама Братунац и Сребреница 1992. године, на основу којих је подигнута оптужница. Свједоци очевици, међу којима су били и припадници Војске РС, говорили су супротно од онога што је изјавио заштићени свједок - изјавила је Човићева.

На рочишту пред Судом БиХ расправљано је и о продужењу мјера забране Насеру Орићу. Заступници Орићеве одбране тражили су да се њиховом клијенту прошири дозвола кретања на територији Федерације БиХ с обзиром на то да се кључни свједоци налазе на територији Републике Српске и не постоји бојазан да би оптужени могао утицати на свједоке.

С овим се сагласило и Тужилаштво БиХ.

Остала би забрана кретања и путовања те обавеза јављања државним органима једном седмично, сваког понедјељка, у Полицијску станицу Центар Сарајево. Овим се поштују и права осумњиченог, а не постоји реална опасност од утицаја на свједоке - рекао је тужилац Јањић.

Извор: Прес РС

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Недим

29.09.2015 07:43

Поштено судјење би му било само у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

кл

29.09.2015 09:13

Сви коју су убијали,мучили ,пљачкали друге само због имена,презимена,вере,имовине семе им се затрло !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.09.2015 11:05

Кад би се донијели лесеви ових сто је он побио и поклао требало би пуно простора и опет би га босански циркус(судство)ослободио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фадил

29.09.2015 11:16

Срам те било крвник си био и остао. Ти лично и Алија сте одговорни за Сребреницу и као прво што си почео прије Сребренице крвнички убијати цивиле. За сва села около Сребренице си одговоран ти Шејтану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фадил

29.09.2015 11:21

На који начин је овај Злотвор убијао мучио и Муслимане и Србе. Казниће те Алах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фадил

29.09.2015 11:35

Треба да добије доживотну робију ал под условом да све призна шта је радио и он и његови. Па ти не признај Насере ал си насро одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зузу

29.09.2015 11:37

Где су сведоци о трудницама које је лицно Ориц зиве испорио и де су сведоци о две дјевојцице муслиманке које су побјегле на србску страну кад их је Ориц силовао, лицно он, де су сведоци сто је Ориц побио своје муслимане јел то суд Бих и правда за убице а ориц на дуси мртвих људи на стотине има сто своји сународника сто Срба плус неродјенхи беба које је вадијо зивим мајкама теско се његовој дјеци и унуцима бог це им те грозоте наплатити не мора народ а суд Бих треба распустити одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фадил

29.09.2015 12:02

Насере до сада си се купо у крви а од сада у затвор на туширање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

29.09.2015 13:33

Ал овде сви знају све,па идите у суд и будите свједоци. Ил само лапрдате да вам дан продје??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марошан Јосип.

29.09.2015 16:38

Само права осуда за убицу доводи до помирења са свим комшијама, на овим просторима.

Name

Зоран

29.09.2015 16:43

Браво људино.