Deset svjedoka na suđenju protiv Orića!

Tužilaštvo BiH će u procesu protiv Nasera Orića koristiti izjave deset direktnih svjedoka zločina koje je ratni komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici počinio nad trojicom zarobljenih Srba u okolini Srebrenice i Bratunca, izjavio je na današnjem ročištu pred Sudom BiH tužilac Miroslav Janjić.

Bosna i Hercegovina 29.09.2015 | 09:20
Deset svjedoka na suđenju protiv Orića!

Ističući da ne postoje pravne prepreke da se Oriću sudi za ratne zločine pred Sudom BiH, Janjić je naveo da je utvrđeno da nije riječ o presuđenoj stvari, odnosno da za zločine za koje ga tereti Tužilaštvo BiH Orić nije odgovarao pred Haškim tribunalom.

Za prvu tačku optužnice, ubistvo Slobodana Ilića, tužilaštvo će ispitati pet direktnih svjedoka koji će govoriti o načinu izvršenja ovog krivičnog djela, dok će za drugu tačku, ubistvo Milutina Miloševića, ispitati tri direktna svjedoka.

Za treću tačku - stradanje Mitra Savića - tužilaštvo će saslušati dva direktna svjedoka - izjavio je Janjić.

On je dodao da će, pored direktnih svjedoka, Tužilaštvo BiH koristiti i druge iskaze koji, prema Janjićevim riječima, svjedoče o Orićevoj krivici za ubistvo trojice zarobljenih Srba.

Orićev advokat Lejla Čović na današnjem ročištu pokušala je da ospori kredibilitet jednog od zaštićenih svjedoka Tužilaštva BiH, tvrdeći da je optužnica za ubistvo trojice srpskih zarobljenika 1992. godine zasnovana isključivo na njegovim iskazima.

Ovaj svjedok davao je kontradiktorne iskaze o ubistvu Slobodana Ilića u Zalazju, Milutina Miloševića u mjestu Lolići i Mitra Savića u mjestu Kunjerac, u opštinama Bratunac i Srebrenica 1992. godine, na osnovu kojih je podignuta optužnica. Svjedoci očevici, među kojima su bili i pripadnici Vojske RS, govorili su suprotno od onoga što je izjavio zaštićeni svjedok - izjavila je Čovićeva.

Na ročištu pred Sudom BiH raspravljano je i o produženju mjera zabrane Naseru Oriću. Zastupnici Orićeve odbrane tražili su da se njihovom klijentu proširi dozvola kretanja na teritoriji Federacije BiH s obzirom na to da se ključni svjedoci nalaze na teritoriji Republike Srpske i ne postoji bojazan da bi optuženi mogao uticati na svjedoke.

S ovim se saglasilo i Tužilaštvo BiH.

Ostala bi zabrana kretanja i putovanja te obaveza javljanja državnim organima jednom sedmično, svakog ponedjeljka, u Policijsku stanicu Centar Sarajevo. Ovim se poštuju i prava osumnjičenog, a ne postoji realna opasnost od uticaja na svjedoke - rekao je tužilac Janjić.

Izvor: Pres RS

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Nedim

29.09.2015 07:43

Pošteno sudjenje bi mu bilo samo u Srbiji

ODGOVORITE
Name

kl

29.09.2015 09:13

Svi koju su ubijali,mučili ,pljačkali druge samo zbog imena,prezimena,vere,imovine seme im se zatrlo !!!

ODGOVORITE
Name

Md

29.09.2015 11:05

Kad bi se donijeli lesevi ovih sto je on pobio i poklao trebalo bi puno prostora i opet bi ga bosanski cirkus(sudstvo)oslobodio

ODGOVORITE
Name

Fadil

29.09.2015 11:16

Sram te bilo krvnik si bio i ostao. Ti lično i Alija ste odgovorni za Srebrenicu i kao prvo što si počeo prije Srebrenice krvnički ubijati civile. Za sva sela okolo Srebrenice si odgovoran ti Šejtanu.

ODGOVORITE
Name

Fadil

29.09.2015 11:21

Na koji način je ovaj Zlotvor ubijao mučio i Muslimane i Srbe. Kazniće te Alah

ODGOVORITE
Name

Fadil

29.09.2015 11:35

Treba da dobije doživotnu robiju al pod uslovom da sve prizna šta je radio i on i njegovi. Pa ti ne priznaj Nasere al si nasro odavno.

ODGOVORITE
Name

zuzu

29.09.2015 11:37

Gde su svedoci o trudnicama koje je licno Oric zive isporio i de su svedoci o dve djevojcice muslimanke koje su pobjegle na srbsku stranu kad ih je Oric silovao, licno on, de su svedoci sto je Oric pobio svoje muslimane jel to sud Bih i pravda za ubice a oric na dusi mrtvih ljudi na stotine ima sto svoji sunarodnika sto Srba plus nerodjenhi beba koje je vadijo zivim majkama tesko se njegovoj djeci i unucima bog ce im te grozote naplatiti ne mora narod a sud Bih treba raspustiti odmah.

ODGOVORITE
Name

Fadil

29.09.2015 12:02

Nasere do sada si se kupo u krvi a od sada u zatvor na tuširanje.

ODGOVORITE
Name

miki

29.09.2015 13:33

Al ovde svi znaju sve,pa idite u sud i budite svjedoci. Il samo laprdate da vam dan prodje??

ODGOVORITE
Name

Marošan Josip.

29.09.2015 16:38

Samo prava osuda za ubicu dovodi do pomirenja sa svim komšijama, na ovim prostorima.

Name

Zoran

29.09.2015 16:43

Bravo ljudino.