Љубичаста бајка: Виола је прва, први пут од Батистуте и Руија Коште!

Увек симпатична Фјорентина годинама није могла да пронађе своју сенку, а камоли пут до врха табеле. Ипак, недеља, 28. септембар памтиће се као дан када је "виола" успела да нађе себе, свој шампионски дух и настави путем којим су кренули легендарни Габријел Батистута и Руи Кошта.

Фудбал 29.09.2015 | 23:45
Љубичаста бајка: Виола је прва, први пут од Батистуте и Руија Коште!

Кренуло је сасвим наивно, као и сваке године. Једна победа, а затим пораз, па је све најављивало још једну борбу од четвртог до шестог места, али је тим из Фиренце додао гас и нанизао четири величанствена тријумфа која су је винула до прве позиције на табели Серије А.

Последњи у низу пао је Интер - и то на свом терену (1:4). Са четири поготка у Милану срушена је чета Роберта Манћинија која је тако лако положила оружје, али и препустила врх табеле противнику који се тамо није нашао од сезоне 1998/99!

Пре 16 година, са клупе инструкције је давао славни Ђовани Трапатони, а на терену је било неколико легенди по којима се и данас препознаје она стара, добра Серија А. Габријел Батистута, човек-одлука, икона је Фјорентине и представник класичног нападача којег је свака екипа желела у свом саставу.

Можда није истинита реплика из домаћег филма да Аргентинац "све паре шаље кеви", али је зато из сваке изгледне позиције слао лопту у мрежу. Није Батистута био сам, ту је био и касније дугогодишњи голман Интера и италијанске репрезнетације Франческо Толдо, као и диригент највише класе Руи Кошта.

Овај трио је окупио страшну екипу око себе, убрајајући Кристијана Амороса, Томаша Репку и много друге, а управо је тај колектив последњи пут Фјорентину уздигао на врх табеле Серије А.

Ипак, у тој сезони није било трофеја, иако је био на видику... Ма, није био на видику, него на дохвату руке, јер је Фјорентина завршила трећа у шампионату, а у Купу Италије је поражена у финалу.

Сада су неки други људи који можда, руку на срце, не представљају сами крем италијанског и европског фудбала, али је тренер Пауло Соуса изгледа нашао добитну формулу.

Уколико се погледа први састав, који је уништио Интера, долази се до закључка да су по имена, ако то ишта значи, јачи и Интер, Милан, Јувентус, чак и Лацио и Наполи, али нико од ових тимова тренутно није први. Мора се наглашавати "тренутно", јер није ни половина првенства и свашта може да се промени, али Фјорентина ће вероватно остати до краја у самом врху уколико одржи овај ниво игре.

Татарушану, Ронкаља, Астори, Родригез, Алонсо, Већино, Бадељ, Блашчиковски, Иличић, Валеро, Калинић... То су момци који су надиграли Интер без много муке, па нема разлога да то не учине и осталим ривалима. Свој допринос великом успеху дао је и српски репрезентативац Ненад Томовић, а прилику да се још једном докаже, "виола" ће имати у наредном колу на свом терену против Аталанте.

Фјорентина има сада исто бодова колико и Интер (15), али због боље гол разлике је на врху. Прате их Торино са 13, Сасуоло и Лацио са по 12, док Рома и Кјево имају по 11 бодова. Шампион Јувентус има чак 10 бодова мање после шест кола.

Коментари / 0

Оставите коментар