Ljubičasta bajka: Viola je prva, prvi put od Batistute i Ruija Košte!

Uvek simpatična Fjorentina godinama nije mogla da pronađe svoju senku, a kamoli put do vrha tabele. Ipak, nedelja, 28. septembar pamtiće se kao dan kada je "viola" uspela da nađe sebe, svoj šampionski duh i nastavi putem kojim su krenuli legendarni Gabrijel Batistuta i Rui Košta.

Fudbal 29.09.2015 | 23:45
Ljubičasta bajka: Viola je prva, prvi put od Batistute i Ruija Košte!

Krenulo je sasvim naivno, kao i svake godine. Jedna pobeda, a zatim poraz, pa je sve najavljivalo još jednu borbu od četvrtog do šestog mesta, ali je tim iz Firence dodao gas i nanizao četiri veličanstvena trijumfa koja su je vinula do prve pozicije na tabeli Serije A.

Poslednji u nizu pao je Inter - i to na svom terenu (1:4). Sa četiri pogotka u Milanu srušena je četa Roberta Manćinija koja je tako lako položila oružje, ali i prepustila vrh tabele protivniku koji se tamo nije našao od sezone 1998/99!

Pre 16 godina, sa klupe instrukcije je davao slavni Đovani Trapatoni, a na terenu je bilo nekoliko legendi po kojima se i danas prepoznaje ona stara, dobra Serija A. Gabrijel Batistuta, čovek-odluka, ikona je Fjorentine i predstavnik klasičnog napadača kojeg je svaka ekipa želela u svom sastavu.

Možda nije istinita replika iz domaćeg filma da Argentinac "sve pare šalje kevi", ali je zato iz svake izgledne pozicije slao loptu u mrežu. Nije Batistuta bio sam, tu je bio i kasnije dugogodišnji golman Intera i italijanske repreznetacije Frančesko Toldo, kao i dirigent najviše klase Rui Košta.

Ovaj trio je okupio strašnu ekipu oko sebe, ubrajajući Kristijana Amorosa, Tomaša Repku i mnogo druge, a upravo je taj kolektiv poslednji put Fjorentinu uzdigao na vrh tabele Serije A.

Ipak, u toj sezoni nije bilo trofeja, iako je bio na vidiku... Ma, nije bio na vidiku, nego na dohvatu ruke, jer je Fjorentina završila treća u šampionatu, a u Kupu Italije je poražena u finalu.

Sada su neki drugi ljudi koji možda, ruku na srce, ne predstavljaju sami krem italijanskog i evropskog fudbala, ali je trener Paulo Sousa izgleda našao dobitnu formulu.

Ukoliko se pogleda prvi sastav, koji je uništio Intera, dolazi se do zaključka da su po imena, ako to išta znači, jači i Inter, Milan, Juventus, čak i Lacio i Napoli, ali niko od ovih timova trenutno nije prvi. Mora se naglašavati "trenutno", jer nije ni polovina prvenstva i svašta može da se promeni, ali Fjorentina će verovatno ostati do kraja u samom vrhu ukoliko održi ovaj nivo igre.

Tatarušanu, Ronkalja, Astori, Rodrigez, Alonso, Većino, Badelj, Blaščikovski, Iličić, Valero, Kalinić... To su momci koji su nadigrali Inter bez mnogo muke, pa nema razloga da to ne učine i ostalim rivalima. Svoj doprinos velikom uspehu dao je i srpski reprezentativac Nenad Tomović, a priliku da se još jednom dokaže, "viola" će imati u narednom kolu na svom terenu protiv Atalante.

Fjorentina ima sada isto bodova koliko i Inter (15), ali zbog bolje gol razlike je na vrhu. Prate ih Torino sa 13, Sasuolo i Lacio sa po 12, dok Roma i Kjevo imaju po 11 bodova. Šampion Juventus ima čak 10 bodova manje posle šest kola.

Komentari / 0

Ostavite komentar