Политико: Европи пријети каталонски земљотрес

Побједа странака које се залажу за отцјепљење од Шпаније на парламентарним изборима у Каталонији наговјештава "тектонске промјене" које ће погодити не само Шпанију, већ ће изазвати врење и у ЕУ, у тренуку када Брисел има и превише својих брига, оцјењује данас амерички лист "Политико".

Свијет 28.09.2015 | 22:52
Политико: Европи пријети каталонски земљотрес

"Брисел и државе чланице ЕУ ће морати да на агенду ставе независност Каталоније", наводи се у тексту, уз подсјећање да су сецесионистички каталонски лидер Артур Мас и његова коалиција одредили рок од 18 мјесеци за "експресни разлаз" са Мадридом.

ЕУ је формално обавезана да, у случају отцјепљења, аутоматски искључи Каталонију из састава Уније и еврозоне с обзиром на то да не познаје категорију независних региона унутар држава чланица, указује лист, али оцјењује да ће се Брисел тешко одлучити да казни један тако економски снажан, демократски и проевропски настројен регион.

Резултат јучерашњих избора у Каталонији је, истиче се у анализи, велики ударац за Шпанију, а нарочито за премијера Маријана Рахоја и његову Народну партију, која је освојила само 11 мјеста у каталонском парламенту пошто им је, како се наводи, пропала стратегија ширења страха међу Каталонцима од последица отцепљења.

"Мадриду понестају опције и требало би да дозволи одржавање формалног референдума у Каталонији... Раскид не мора нужно бити крајњи исход, као што смо видјели у Шкотској. У сваком случају, кључни су преговори и истински дијалог, умјесто популизма и тврдоглавости", истиче "Политико".

Такође ,оцјењује, да Мадриду не би била плодоносна стратегија која би имала за циљ да оспори каталонске изборе или Маса путем Уставног суда.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Акабиба

28.09.2015 14:53

Него ста свак себи,кад се југа распала само један народ и дан данас зали за њом,треба се и српска и херцегбосна одцјепит и спојит матици,браво Каталонци !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

28.09.2015 16:04

Све те потресе ради екипа која је ставила себи у задатак да створи европску унију а касније да то буде четврти рајх. Треба све државе разорити јер тако четврти рајх има веће шансе да опстане. Четврти рајх не треба да се састоји од европских држава него оне све морају бити раскомадане. То је то. Зато државе пуцају, СССР, Чехословачка, Југославија. Шпанија. На реду су Белгија и Британија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

28.09.2015 16:30

Од референдума нема ништа. Када то Шкотској није успјело, како да успије Каталонији.Каталонски земљотрес че бити само благо подрхтавање тла и уопште се нече осјечати даље од Барцелоне.

ОДГОВОРИТЕ