Politiko: Evropi prijeti katalonski zemljotres

Pobjeda stranaka koje se zalažu za otcjepljenje od Španije na parlamentarnim izborima u Kataloniji nagovještava "tektonske promjene" koje će pogoditi ne samo Španiju, već će izazvati vrenje i u EU, u trenuku kada Brisel ima i previše svojih briga, ocjenjuje danas američki list "Politiko".

Svijet 28.09.2015 | 22:52
Politiko: Evropi prijeti katalonski zemljotres

"Brisel i države članice EU će morati da na agendu stave nezavisnost Katalonije", navodi se u tekstu, uz podsjećanje da su secesionistički katalonski lider Artur Mas i njegova koalicija odredili rok od 18 mjeseci za "ekspresni razlaz" sa Madridom.

EU je formalno obavezana da, u slučaju otcjepljenja, automatski isključi Kataloniju iz sastava Unije i evrozone s obzirom na to da ne poznaje kategoriju nezavisnih regiona unutar država članica, ukazuje list, ali ocjenjuje da će se Brisel teško odlučiti da kazni jedan tako ekonomski snažan, demokratski i proevropski nastrojen region.

Rezultat jučerašnjih izbora u Kataloniji je, ističe se u analizi, veliki udarac za Španiju, a naročito za premijera Marijana Rahoja i njegovu Narodnu partiju, koja je osvojila samo 11 mjesta u katalonskom parlamentu pošto im je, kako se navodi, propala strategija širenja straha među Kataloncima od posledica otcepljenja.

"Madridu ponestaju opcije i trebalo bi da dozvoli održavanje formalnog referenduma u Kataloniji... Raskid ne mora nužno biti krajnji ishod, kao što smo vidjeli u Škotskoj. U svakom slučaju, ključni su pregovori i istinski dijalog, umjesto populizma i tvrdoglavosti", ističe "Politiko".

Takođe ,ocjenjuje, da Madridu ne bi bila plodonosna strategija koja bi imala za cilj da ospori katalonske izbore ili Masa putem Ustavnog suda.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Akabiba

28.09.2015 14:53

Nego sta svak sebi,kad se juga raspala samo jedan narod i dan danas zali za njom,treba se i srpska i hercegbosna odcjepit i spojit matici,bravo Katalonci !!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

28.09.2015 16:04

Sve te potrese radi ekipa koja je stavila sebi u zadatak da stvori evropsku uniju a kasnije da to bude četvrti rajh. Treba sve države razoriti jer tako četvrti rajh ima veće šanse da opstane. Četvrti rajh ne treba da se sastoji od evropskih država nego one sve moraju biti raskomadane. To je to. Zato države pucaju, SSSR, Čehoslovačka, Jugoslavija. Španija. Na redu su Belgija i Britanija.

ODGOVORITE
Name

Milojko

28.09.2015 16:30

Od referenduma nema ništa. Kada to Škotskoj nije uspjelo, kako da uspije Kataloniji.Katalonski zemljotres če biti samo blago podrhtavanje tla i uopšte se neče osječati dalje od Barcelone.

ODGOVORITE