Уручене награде слијепим писцима

У Манастиру Осовица код Српца протеклог викенда одржано је дружење око педесет слијепих и слабовидих лица из ове и сусједних општина на којем су на свечан начин проглашени најбољи књижевни радови са овогодишњег јавног конкурса Општинске организације слијепих и слабовидих на тему „Светосавље је у нама“.

Република Српска 28.09.2015 | 13:40
Уручене награде слијепим писцима

На конкурсу је учествовало 17 слијепих и слабовидих лица из Републике Сропске (8), Србије (7) и Хрватске (2). У категорији прозних радова прво мјесто освојио је Јовица Мијатовић из Источног Сарајева, док је у категорији најбоље духовне пјесме прво мјесто припало Весељку Гајдашевићу из Фекетића код Суботице.

У конкуренцији за најбољу пјесму побједио је Младен Гужвић из Вуковара.Они су добили симболичне новчане награде и дипломе организатора књижевног конкузрса Општинске организације слијепих и слабовидих Србац.

Младен Гужвић је, каже, учествовао на конкурсу чисто из знатижеље, а његова специјалност су љубавне пјесме.

„Драже ми је од свега дружење и сусрет са старим пријатељима у овом дивном манастирском комплексу, које испуњава душу и даје самопоуздање“, одушевљен је првонаградјени Младен Гужвић.

Гост ове својеврсне културне манифестације био је и директор Специјалне библиотеке за слијепе и слабовиде Републике Српске, Желимир Радиновић, који је нагласио да оваквих манифестација никад није довољно, јер је култура залог опстанка српског народа.

„Наша библиотека већ десет година организује овакав конкурс у част писца Бранка Ћопића, а сва дјела остају на полицама наше установе.

Доступна су и људима који немају проблема са видом“, рекао је Радиновић.

Захваљујући се учесницима манифестације на доласку, предсједник Општинске организације слијепих и слабовидих Србац, Божидар Дринић је додао да окупљање слијепих и слабовидих лица у Осовици има посебан значај и тежину јер се поклапа са Европским даном језика.

„То је додатно увеличало овај наш догадјај којим на најбољи начин показујемо да и хндикепирана лица могу бити успјешни културни ствараоци и корисни чланови друштвене заједнице“, с поносом је истакао Дринић.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 0

Оставите коментар