Uručene nagrade slijepim piscima

U Manastiru Osovica kod Srpca proteklog vikenda održano je druženje oko pedeset slijepih i slabovidih lica iz ove i susjednih opština na kojem su na svečan način proglašeni najbolji književni radovi sa ovogodišnjeg javnog konkursa Opštinske organizacije slijepih i slabovidih na temu „Svetosavlje je u nama“.

Republika Srpska 28.09.2015 | 13:40
Uručene nagrade slijepim piscima

Na konkursu je učestvovalo 17 slijepih i slabovidih lica iz Republike Sropske (8), Srbije (7) i Hrvatske (2). U kategoriji proznih radova prvo mjesto osvojio je Jovica Mijatović iz Istočnog Sarajeva, dok je u kategoriji najbolje duhovne pjesme prvo mjesto pripalo Veseljku Gajdaševiću iz Feketića kod Subotice.

U konkurenciji za najbolju pjesmu pobjedio je Mladen Gužvić iz Vukovara.Oni su dobili simbolične novčane nagrade i diplome organizatora književnog konkuzrsa Opštinske organizacije slijepih i slabovidih Srbac.

Mladen Gužvić je, kaže, učestvovao na konkursu čisto iz znatiželje, a njegova specijalnost su ljubavne pjesme.

„Draže mi je od svega druženje i susret sa starim prijateljima u ovom divnom manastirskom kompleksu, koje ispunjava dušu i daje samopouzdanje“, oduševljen je prvonagradjeni Mladen Gužvić.

Gost ove svojevrsne kulturne manifestacije bio je i direktor Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide Republike Srpske, Želimir Radinović, koji je naglasio da ovakvih manifestacija nikad nije dovoljno, jer je kultura zalog opstanka srpskog naroda.

„Naša biblioteka već deset godina organizuje ovakav konkurs u čast pisca Branka Ćopića, a sva djela ostaju na policama naše ustanove.

Dostupna su i ljudima koji nemaju problema sa vidom“, rekao je Radinović.

Zahvaljujući se učesnicima manifestacije na dolasku, predsjednik Opštinske organizacije slijepih i slabovidih Srbac, Božidar Drinić je dodao da okupljanje slijepih i slabovidih lica u Osovici ima poseban značaj i težinu jer se poklapa sa Evropskim danom jezika.

„To je dodatno uveličalo ovaj naš dogadjaj kojim na najbolji način pokazujemo da i hndikepirana lica mogu biti uspješni kulturni stvaraoci i korisni članovi društvene zajednice“, s ponosom je istakao Drinić.

Autor: Savo Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar