Не наградити Космет пријемом у Унеско

На скупу у Уједињеним нацијама министар спољних послова Ивица Дачић указао је на уништавање споменика културне и историјске баштине на Косову и Метохији.

Србија 28.09.2015 | 12:50
Не наградити Космет пријемом у Унеско

Он је затражио да се КиМ због таквог деловања "не награди" пријемом у чланство Унеска.

У говору у Њујорку на скупу на високом нивоу на тему "Очување културног наслеђа - императив за човечанство" Дачић је синоћ указао да се ни на који начин не може толерисати вандализам према споменицима културе.

Али нажалост, додао је Дачић, све је присутније уништавање наслеђа других култура и да у свету данас највреднији споменици историје човечанства постају мета напада екстремиста.

Осуде тих напада имају једну поруку "Очување културног наслеђа је императив за човечанство", рекао је Дачић цитирајући назив скупа у говору који је данас доставило Министарство спољних послова Србије.

"Уједињени смо у овој мисији, сви заједно морамо деловати свим расположивим средствима, у циљу подизања свести о значају културне баштине за сваког појединачног човека и за човечанство", рекао је Дачић.

Он је указао да се Србија с актима вандализма суочава још од 1999. године на Косову и Метохији као делу своје територије која је, по Резолуцији Савета безбедности 1244, под управом УН.

"На простору Косова и Метохије 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве, као и културно-историјских споменика, био је мета напада", рекао је Дачич и указао да од тих 61 има статус споменика културе, а 18 је од изузетног значаја за државу Србију.

Навео је да су уништена 174 верска објекта, 33 културно-историјска споменика, покрадено је више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета и указао да је "посебно забрињавајуће то што се по заштићеним споменицима културе исписују графити у славу Исламске државе и будућег калифата и то у моменту када међународна заједница улаже толике напоре на супротстављању овом злу".

"Управо полазећи од примарне улоге Унеска, као организације чији је циљ и сврха промоција и заштита културног наслеђа човечанства, Република Србија води дипломатску борбу како акти намерног, систематског и вандалског уништавања културне и историјске баштине на Косову и Метохији, не би били награђени чланством Космета у Унеску", рекао је Дачић.

Србији предстоји тешка дипломаткса битка у Унеску како би се спречио пријем КиМ у ту међународну организацију, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је учествовао синоћ на састанку министара спољних послова земаља чланица Унеска, а у изјави за РТС он је рекао да је министре упознао са тешком ситуацијом у којој се налази српско културно наслеђе на Косову

"Већина земаља схвата колико је сложена ова тема, међутим, њихове држве су донеле одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова и Метохије, тако да ћемо водити тешку борбу у Извршном савету и на Генералној конференцији Унеска који су предвиђени у октобру и новембру ове године", додао је он.

Србија указује на то да је стављање ове теме на дневни ред пре него што смо о томе расправљали у дијалогу који се води у Бриселу контрапродуктивно и да би предстваљало даљу тешкоћу у нашем даљем дијалогу, рекао је министар.

Дачић истиче да се чини све што је могуће да се укаже на штетност такве одлуке и политизацију Унеска.

"Да ли ћемо успети? Понекад није важно да ли сте у праву, већ какве су бројке. Тренутно нису на нашој страни, али указујемо на то да је овде реч о специфичном прилазу верском и културном наслеђу, његовом уништењу и да нема никакве разлике да ли то чини ИД или било ко други, па тако и на КиМ", рекао је Дачић.

Дачић ће у уторак и среду у својству изасланика премијера Александра Вучића присуствовати састанцима посвећеним мировним операцијама у свету и борби против тероризма које организује председник САД Барак Обама.

Коментари / 0

Оставите коментар