Ne nagraditi Kosmet prijemom u Unesko

Na skupu u Ujedinjenim nacijama ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je na uništavanje spomenika kulturne i istorijske baštine na Kosovu i Metohiji.

Srbija 28.09.2015 | 12:50
Ne nagraditi Kosmet prijemom u Unesko

On je zatražio da se KiM zbog takvog delovanja "ne nagradi" prijemom u članstvo Uneska.

U govoru u Njujorku na skupu na visokom nivou na temu "Očuvanje kulturnog nasleđa - imperativ za čovečanstvo" Dačić je sinoć ukazao da se ni na koji način ne može tolerisati vandalizam prema spomenicima kulture.

Ali nažalost, dodao je Dačić, sve je prisutnije uništavanje nasleđa drugih kultura i da u svetu danas najvredniji spomenici istorije čovečanstva postaju meta napada ekstremista.

Osude tih napada imaju jednu poruku "Očuvanje kulturnog nasleđa je imperativ za čovečanstvo", rekao je Dačić citirajući naziv skupa u govoru koji je danas dostavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Ujedinjeni smo u ovoj misiji, svi zajedno moramo delovati svim raspoloživim sredstvima, u cilju podizanja svesti o značaju kulturne baštine za svakog pojedinačnog čoveka i za čovečanstvo", rekao je Dačić.

On je ukazao da se Srbija s aktima vandalizma suočava još od 1999. godine na Kosovu i Metohiji kao delu svoje teritorije koja je, po Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, pod upravom UN.

"Na prostoru Kosova i Metohije 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno-istorijskih spomenika, bio je meta napada", rekao je Dačič i ukazao da od tih 61 ima status spomenika kulture, a 18 je od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Naveo je da su uništena 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, pokradeno je više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta i ukazao da je "posebno zabrinjavajuće to što se po zaštićenim spomenicima kulture ispisuju grafiti u slavu Islamske države i budućeg kalifata i to u momentu kada međunarodna zajednica ulaže tolike napore na suprotstavljanju ovom zlu".

"Upravo polazeći od primarne uloge Uneska, kao organizacije čiji je cilj i svrha promocija i zaštita kulturnog nasleđa čovečanstva, Republika Srbija vodi diplomatsku borbu kako akti namernog, sistematskog i vandalskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na Kosovu i Metohiji, ne bi bili nagrađeni članstvom Kosmeta u Unesku", rekao je Dačić.

Srbiji predstoji teška diplomatksa bitka u Unesku kako bi se sprečio prijem KiM u tu međunarodnu organizaciju, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je učestvovao sinoć na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Uneska, a u izjavi za RTS on je rekao da je ministre upoznao sa teškom situacijom u kojoj se nalazi srpsko kulturno nasleđe na Kosovu

"Većina zemalja shvata koliko je složena ova tema, međutim, njihove držve su donele odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, tako da ćemo voditi tešku borbu u Izvršnom savetu i na Generalnoj konferenciji Uneska koji su predviđeni u oktobru i novembru ove godine", dodao je on.

Srbija ukazuje na to da je stavljanje ove teme na dnevni red pre nego što smo o tome raspravljali u dijalogu koji se vodi u Briselu kontraproduktivno i da bi predstvaljalo dalju teškoću u našem daljem dijalogu, rekao je ministar.

Dačić ističe da se čini sve što je moguće da se ukaže na štetnost takve odluke i politizaciju Uneska.

"Da li ćemo uspeti? Ponekad nije važno da li ste u pravu, već kakve su brojke. Trenutno nisu na našoj strani, ali ukazujemo na to da je ovde reč o specifičnom prilazu verskom i kulturnom nasleđu, njegovom uništenju i da nema nikakve razlike da li to čini ID ili bilo ko drugi, pa tako i na KiM", rekao je Dačić.

Dačić će u utorak i sredu u svojstvu izaslanika premijera Aleksandra Vučića prisustvovati sastancima posvećenim mirovnim operacijama u svetu i borbi protiv terorizma koje organizuje predsednik SAD Barak Obama.

Komentari / 0

Ostavite komentar