Каталонска дилема: Који ће дрес изабрати Пике, браћа Гасол, Фабрегас, Алба...?!

Уколико у ближој или даљој перспективи Каталонија изабере независност, шпански спорт више неће бити исти, а спортисти ће морати да бирају између шпанског и каталонског дреса.

Фудбал 28.09.2015 | 17:40
Каталонска дилема: Који ће дрес изабрати Пике, браћа Гасол, Фабрегас, Алба...?!

Само недељу дана пошто је кошарка окупила око ТВ екрана целу Шпанију и са преко 6 милиона гледалаца потукла све рекорде када је у питању гледаност баскета, на реду је друга прича. У првом случају реч је о финалу Европског првенства у коме је Шпанија победила Литванију, у другом о недељним парламентарним изборима у Каталонији који могу променити историју и Шпаније и Каталоније.

Иако није реч о референдунском изјашањавању, не гласа се о независности Каталоније, избори су значајни јер уколико победе партије које се залажу за отцепљење (а анкете им, за сада, дају малу предност) Каталоније према предизборним обећањима Каталонија би у року од 18 месеци требало да постане независна држава. То још увек спада у домен претпоставки типа „шта ће бити ако буде“, али тема је присутна, више него актуелна, доминантна на домаћој политичкој сцени.

Много је непопзнаница шта ће се десити ако се Каталонија заиста одвоји, за сада доминирају економске (банке и мултинационалне компаније прете одласком из Каталоније) и политичке дилеме (биће ван ЕУ, у реду за пријем без много шанси да се то деси јер ће бити потребна сагласност свих чланица ЕУ) а последњих дана отворило се и питање спортске будућности Шпаније у случају цепања земље.

Хавијер Тебас, директор фудбалске лиге, каже да „ако се распадне Шпанија распашће се и Лига“ док Мигел Карденал, државни секретар за спорт, мисли да ће „Барселона бити као Селтик“, без конкуренције, ако се Каталонија одвоји.

У случају да се то догоди, спортисти ће морати да бирају између шпанског и каталонског државног дреса. Од каталонских спортиста изразиту наклоност ка независној каталонској држави показује Ђерар Пике, али се редовно одазива позивима да игра за Шпанију иако му све више звижде. На истој линији је и тренер Пеп Гвардиола.

Кошаркаш Пау Гасол каже да се сматра и Каталонцем и Шпанцем, исто мисли и његов брат Марк, али се залаже за право каталонског народа да сам одлучи о својој будћности.

Међу фудбалерима морали би да бирају и Сеск Фабрегас, Серхио Бускетс, Ђорди Алба, Марк Бартра. Бивши председник Барселоне Сандро Росељ је пре неколико година у интервју са вашим дописником признао да „не види Барселону ван шпанске лиге, без дуела са Реал Мадридом“.

„Марка“ се ових дана бавила националним пребројавањем у више спортова и ево резултата:

Кошарка - мушкарци
(тим који је постао првак Европе)
Пау Гасол
Гиљермо Вивес

Кошарка - жене
(последње ЕП)
Силвиа Домингез
Марта Ћаргај
Лусила Паскуа
Лаила Палау
Нуриа Мартинез
Ана Круз

Рукомет
(екипа са СП у катару 2015)
Валеро Ривера
Алберт Рокас
Ђоан Кањељас
Виран Морос
Кристиан Угалде
Виктор Томас
Антонио Гарсиа

Ватерполо - мушкарци
(ЕП 2015)
Ињаки Агилар
Марк Мингељ
Ћави Гарсиа
Блаи Маљарк
Алберт Еспањол
Марк Рока
Марк Ларумбе

Ватерполо - жене
10 од 13 играчица са СП 2015

Хокеј на котураљкама
12 од 19 чланова мушког тима са ЕП 2015 и 10 од 21 женског

Случај евентуалног отцепљења отвара још низ дилема када је спорт у питању, од чланства у УЕФА и ФИФА преко других међународних федерација до Међународног олимпијског комитета, односно „пролазности“ евентуалних каталонских лига ка међународним клупским и репрезентативним такмичењима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ОЗНА СВЕ ДОЗНА

28.09.2015 16:16

Нема дилема. Из поузданих извора сам сазнао да су се већ одлучили за независну Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ