Katalonska dilema: Koji će dres izabrati Pike, braća Gasol, Fabregas, Alba...?!

Ukoliko u bližoj ili daljoj perspektivi Katalonija izabere nezavisnost, španski sport više neće biti isti, a sportisti će morati da biraju između španskog i katalonskog dresa.

Fudbal 28.09.2015 | 17:40
Katalonska dilema: Koji će dres izabrati Pike, braća Gasol, Fabregas, Alba...?!

Samo nedelju dana pošto je košarka okupila oko TV ekrana celu Španiju i sa preko 6 miliona gledalaca potukla sve rekorde kada je u pitanju gledanost basketa, na redu je druga priča. U prvom slučaju reč je o finalu Evropskog prvenstva u kome je Španija pobedila Litvaniju, u drugom o nedeljnim parlamentarnim izborima u Kataloniji koji mogu promeniti istoriju i Španije i Katalonije.

Iako nije reč o referendunskom izjašanjavanju, ne glasa se o nezavisnosti Katalonije, izbori su značajni jer ukoliko pobede partije koje se zalažu za otcepljenje (a ankete im, za sada, daju malu prednost) Katalonije prema predizbornim obećanjima Katalonija bi u roku od 18 meseci trebalo da postane nezavisna država. To još uvek spada u domen pretpostavki tipa „šta će biti ako bude“, ali tema je prisutna, više nego aktuelna, dominantna na domaćoj političkoj sceni.

Mnogo je nepopznanica šta će se desiti ako se Katalonija zaista odvoji, za sada dominiraju ekonomske (banke i multinacionalne kompanije prete odlaskom iz Katalonije) i političke dileme (biće van EU, u redu za prijem bez mnogo šansi da se to desi jer će biti potrebna saglasnost svih članica EU) a poslednjih dana otvorilo se i pitanje sportske budućnosti Španije u slučaju cepanja zemlje.

Havijer Tebas, direktor fudbalske lige, kaže da „ako se raspadne Španija raspašće se i Liga“ dok Migel Kardenal, državni sekretar za sport, misli da će „Barselona biti kao Seltik“, bez konkurencije, ako se Katalonija odvoji.

U slučaju da se to dogodi, sportisti će morati da biraju između španskog i katalonskog državnog dresa. Od katalonskih sportista izrazitu naklonost ka nezavisnoj katalonskoj državi pokazuje Đerar Pike, ali se redovno odaziva pozivima da igra za Španiju iako mu sve više zvižde. Na istoj liniji je i trener Pep Gvardiola.

Košarkaš Pau Gasol kaže da se smatra i Kataloncem i Špancem, isto misli i njegov brat Mark, ali se zalaže za pravo katalonskog naroda da sam odluči o svojoj budćnosti.

Među fudbalerima morali bi da biraju i Sesk Fabregas, Serhio Buskets, Đordi Alba, Mark Bartra. Bivši predsednik Barselone Sandro Roselj je pre nekoliko godina u intervju sa vašim dopisnikom priznao da „ne vidi Barselonu van španske lige, bez duela sa Real Madridom“.

„Marka“ se ovih dana bavila nacionalnim prebrojavanjem u više sportova i evo rezultata:

Košarka - muškarci
(tim koji je postao prvak Evrope)
Pau Gasol
Giljermo Vives

Košarka - žene
(poslednje EP)
Silvia Domingez
Marta Ćargaj
Lusila Paskua
Laila Palau
Nuria Martinez
Ana Kruz

Rukomet
(ekipa sa SP u kataru 2015)
Valero Rivera
Albert Rokas
Đoan Kanjeljas
Viran Moros
Kristian Ugalde
Viktor Tomas
Antonio Garsia

Vaterpolo - muškarci
(EP 2015)
Injaki Agilar
Mark Mingelj
Ćavi Garsia
Blai Maljark
Albert Espanjol
Mark Roka
Mark Larumbe

Vaterpolo - žene
10 od 13 igračica sa SP 2015

Hokej na koturaljkama
12 od 19 članova muškog tima sa EP 2015 i 10 od 21 ženskog

Slučaj eventualnog otcepljenja otvara još niz dilema kada je sport u pitanju, od članstva u UEFA i FIFA preko drugih međunarodnih federacija do Međunarodnog olimpijskog komiteta, odnosno „prolaznosti“ eventualnih katalonskih liga ka međunarodnim klupskim i reprezentativnim takmičenjima.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ОЗНА СВЕ ДОЗНА

28.09.2015 16:16

Нема дилема. Из поузданих извора сам сазнао да су се већ одлучили за независну Републику Српску.

ODGOVORITE