Нова шанса за легализацију објеката

Рок за легализацију бесправно изграђених објеката у Републици Српској начелно није продужен након 24. маја 2015. године јер је то могуће само измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу.

Република Српска 28.09.2015 | 09:50
Нова шанса за легализацију објеката

Овај закон би пред посланицима Српске требало да се нађе до краја године, те обухвати и овај период послије истека рока, потврђено је "Независним" у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Измјене које се односе на продужење самог рока, како напомињу, лакши су дио посла у односу на дио који се односи на поступање према одлуци Уставног суда Републике Српске.

"Приоритетни задатак нам је да умјесто одредби које су проглашене неуставним припремимо нове којима ће се за одређене социјалне категорије грађана, породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде, борце и друге категорије предвидјети попусти и умањења накнаде за легализацију пропорционалне статусу који имају", појашњавају из ресорног ентитетског министарства.

Одлуком Уставног суда, подсјетимо, утврђено је да одредбе чланова, које се односе на питање умањења накнада за легализацију бесправно изграђених објеката и начина плаћања те накнаде, нису у сагласности са Уставом.

Оспорене олакшице, како напомињу у Влади Републике Српске, биле су предвиђене за породице погинулих и несталих бораца и цивила, ратне војне инвалиде, борачку популацију, те избјеглице, расељена лица и повратнике, а с обзиром на то да се велики број бесправно саграђених објеката односи управо на ове категорије, одлука Уставног суда, како напомињу, у доброј је мјери зауставила процес.

Ресорном министарству је из институција и удружења који представљају ове категорије становништва предложено да се рок за легализацију бесправно саграђених објеката продужи за још двије године.

"Ми тражимо да бенефиције које су имале ове категорије становништва буду задржане и у измјенама и допунама закона, с тим да се води рачуна да се испоштују све конвенције о људским правима и исти критеријуми за све градитеље, било да су бесправни или поштују законом прописану процедуру. Измјенама и допунама закона би се питање накнада за легализацију бесправно саграђених објеката за наведене категорије становништва регулисало на начин да се социјално осјетљиве категорије становништва изједначе у правима, односно да се задрже права која су овим категоријама становништва дата оспореним одредбама, с тим да се иста права дају и легалним градитељима из ових категорија становништва", каже Станислав Бркић из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца.

Он напомиње да је много породица и даље у поступку.

Могуће поднијети захтјеве

У Влади Републике Српске напомињу да је рок за подношење захтјева за легализацију и ранијих година продужаван, па се стиче утисак да постоји одређени број инвеститора и власника који захтјев неће поднијети иако су тада без правне заштите.

"Врло је битно да бесправни градитељи схвате да је подношење самог захтјева за легализацију у њиховом интересу јер је захтјев основ за привремено задржавање објекта док се поступак правоснажно не оконча, а такође објекат се онда може легално прикључити на објекте комуналне инфраструктуре", поручено је у Влади Српске.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Борац.

28.09.2015 10:27

Легализација је прескупа у Б.Луци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

28.09.2015 14:07

ШТО СЕ НЕ УГЛЕДАЈУ НА СРБИЈУ ГДЈЕ ЈЕ ЦИЈЕНА ЛЕГАЛ. СИМБОЛИЧНА, НЕЋЕ ЈЕР ЈЕ ВЛАСТ У Б.ЛУЦИ У СПРЕГИ СА ГРАЂЕВИНСКОМ МАФИЈОМ И МОРАЈУ ПРОДАТИ ВЕЛИК БРОЈ СТАНОВА КОЈИ СУ ИЗГРАЂЕНИ И ОД КОЈИХ И ГРАДОНАЧЕЛНИК И ЊЕГОВА СВИТА ИМА ТАЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КО_ЛЕКТОР

02.10.2015 10:18

Није тачно да су у спреги. (''Рече'' се у спрези).