Nova šansa za legalizaciju objekata

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj načelno nije produžen nakon 24. maja 2015. godine jer je to moguće samo izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju.

Republika Srpska 28.09.2015 | 09:50
Nova šansa za legalizaciju objekata

Ovaj zakon bi pred poslanicima Srpske trebalo da se nađe do kraja godine, te obuhvati i ovaj period poslije isteka roka, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Izmjene koje se odnose na produženje samog roka, kako napominju, lakši su dio posla u odnosu na dio koji se odnosi na postupanje prema odluci Ustavnog suda Republike Srpske.

"Prioritetni zadatak nam je da umjesto odredbi koje su proglašene neustavnim pripremimo nove kojima će se za određene socijalne kategorije građana, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, borce i druge kategorije predvidjeti popusti i umanjenja naknade za legalizaciju proporcionalne statusu koji imaju", pojašnjavaju iz resornog entitetskog ministarstva.

Odlukom Ustavnog suda, podsjetimo, utvrđeno je da odredbe članova, koje se odnose na pitanje umanjenja naknada za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata i načina plaćanja te naknade, nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Osporene olakšice, kako napominju u Vladi Republike Srpske, bile su predviđene za porodice poginulih i nestalih boraca i civila, ratne vojne invalide, boračku populaciju, te izbjeglice, raseljena lica i povratnike, a s obzirom na to da se veliki broj bespravno sagrađenih objekata odnosi upravo na ove kategorije, odluka Ustavnog suda, kako napominju, u dobroj je mjeri zaustavila proces.

Resornom ministarstvu je iz institucija i udruženja koji predstavljaju ove kategorije stanovništva predloženo da se rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata produži za još dvije godine.

"Mi tražimo da beneficije koje su imale ove kategorije stanovništva budu zadržane i u izmjenama i dopunama zakona, s tim da se vodi računa da se ispoštuju sve konvencije o ljudskim pravima i isti kriterijumi za sve graditelje, bilo da su bespravni ili poštuju zakonom propisanu proceduru. Izmjenama i dopunama zakona bi se pitanje naknada za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata za navedene kategorije stanovništva regulisalo na način da se socijalno osjetljive kategorije stanovništva izjednače u pravima, odnosno da se zadrže prava koja su ovim kategorijama stanovništva data osporenim odredbama, s tim da se ista prava daju i legalnim graditeljima iz ovih kategorija stanovništva", kaže Stanislav Brkić iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca.

On napominje da je mnogo porodica i dalje u postupku.

Moguće podnijeti zahtjeve

U Vladi Republike Srpske napominju da je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju i ranijih godina produžavan, pa se stiče utisak da postoji određeni broj investitora i vlasnika koji zahtjev neće podnijeti iako su tada bez pravne zaštite.

"Vrlo je bitno da bespravni graditelji shvate da je podnošenje samog zahtjeva za legalizaciju u njihovom interesu jer je zahtjev osnov za privremeno zadržavanje objekta dok se postupak pravosnažno ne okonča, a takođe objekat se onda može legalno priključiti na objekte komunalne infrastrukture", poručeno je u Vladi Srpske.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Borac.

28.09.2015 12:27

Legalizacija je preskupa u B.Luci.

ODGOVORITE
Name

NOVO

28.09.2015 16:07

ŠTO SE NE UGLEDAJU NA SRBIJU GDJE JE CIJENA LEGAL. SIMBOLIČNA, NEĆE JER JE VLAST U B.LUCI U SPREGI SA GRAĐEVINSKOM MAFIJOM I MORAJU PRODATI VELIK BROJ STANOVA KOJI SU IZGRAĐENI I OD KOJIH I GRADONAČELNIK I NJEGOVA SVITA IMA TAL.

ODGOVORITE
Name

КО_ЛЕКТОР

02.10.2015 12:18

Није тачно да су у спреги. (''Рече'' се у спрези).