Николић и Колинда договорили сусрет

Председници Србије и Хрватске смирују тензије после блокаде границе. Неформални састанак у Њујорку протекао у пријатном тону.

Србија 28.09.2015 | 08:30
Николић и Колинда договорили сусрет

Предсједник Србије Томислав Николић и његова хрватска колегиница Колинда Грабар Китаровић договорили су се о званичном сусрету у што краћем року, како би се на највишем нивоу смириле страсти после кризе коју је изазвао Загреб блокадом границе.

Ово је, најважнији детаљ са неформалног сусрета Николића и Китаровићеве у Њујорку, током пријема за шефове држава који је уприличила немачка канцеларка Ангела Меркел.

Како преносе наши добро обавештени извори, први сусрет званичника двеју земаља после вишедневног политичко-економског рата протекао је у пријатном тону и са жељом да се што пре отопи лед између Београда и Загреба. Они су се сложили да сукоб до којег је дошло није пут за стварање потребне атмосфере за сарадњу у региону да ће се потрудити да односи између две земље што пре поново крену узлазном путањом.

Управо због тога, инициран је сусрет двоје председника, који ће се десити чим се пронађе слободан термин. Циљ је да се умире тензије изазване парализом граничних прелаза коју је иницирала Хрватска.

Николић је тренутно у Њујорку где предводи делегацију Србије, у којој је и министар спољних послова Ивица Дачић, која ће учествовати на генералној дебати Генералне скупштине Уједињених нација. Заседање почиње у понедељак и трајаће до 6. октобра. Николић и Дачић учествоваће и на бројним пратећим скуповима на високом нивоу, који се одржавају у Уједињеним нацијама током генералне дебате, и тамо представити ставове Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја и националног интереса.

КОНСУЛТАЦИЈЕ У БЕОГРАДУ

Предсједник Србије је у недељу говорио на самиту УН о агенди одрживог развоја, где је најавио да Београд планира да крајем године организује регионалне консултације о реализацији ове агенде. Он је подсетио да се Србија тренутно налази под великим притиском због мигрантске кризе.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СТЕВАН ВЈЕТРОВИТИ

28.09.2015 06:33

ОВАЈ НИКОЛИЋ ОПАСАН - САМОЗАТАЈАН И САМО ПРАВИ ДЈЕЦУ, ДА ЛИ КОЛИНДА КОРИСТИ КОНТРАЦЕПЦИЈСКА СРЕДСТВА, БОЈИМ СЕ ДА СЕ НЕ РОДИ МЛАДИ "YУГО"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

28.09.2015 12:00

Којим језиком сад причају Српским или измишљају хрватски језик

ОДГОВОРИТЕ