Nikolić i Kolinda dogovorili susret

Predsednici Srbije i Hrvatske smiruju tenzije posle blokade granice. Neformalni sastanak u Njujorku protekao u prijatnom tonu.

Srbija 28.09.2015 | 08:30
Nikolić i Kolinda dogovorili susret

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova hrvatska koleginica Kolinda Grabar Kitarović dogovorili su se o zvaničnom susretu u što kraćem roku, kako bi se na najvišem nivou smirile strasti posle krize koju je izazvao Zagreb blokadom granice.

Ovo je, najvažniji detalj sa neformalnog susreta Nikolića i Kitarovićeve u Njujorku, tokom prijema za šefove država koji je upriličila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, prvi susret zvaničnika dveju zemalja posle višednevnog političko-ekonomskog rata protekao je u prijatnom tonu i sa željom da se što pre otopi led između Beograda i Zagreba. Oni su se složili da sukob do kojeg je došlo nije put za stvaranje potrebne atmosfere za saradnju u regionu da će se potruditi da odnosi između dve zemlje što pre ponovo krenu uzlaznom putanjom.

Upravo zbog toga, iniciran je susret dvoje predsednika, koji će se desiti čim se pronađe slobodan termin. Cilj je da se umire tenzije izazvane paralizom graničnih prelaza koju je inicirala Hrvatska.

Nikolić je trenutno u Njujorku gde predvodi delegaciju Srbije, u kojoj je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koja će učestvovati na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Zasedanje počinje u ponedeljak i trajaće do 6. oktobra. Nikolić i Dačić učestvovaće i na brojnim pratećim skupovima na visokom nivou, koji se održavaju u Ujedinjenim nacijama tokom generalne debate, i tamo predstaviti stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja i nacionalnog interesa.

KONSULTACIJE U BEOGRADU

Predsjednik Srbije je u nedelju govorio na samitu UN o agendi održivog razvoja, gde je najavio da Beograd planira da krajem godine organizuje regionalne konsultacije o realizaciji ove agende. On je podsetio da se Srbija trenutno nalazi pod velikim pritiskom zbog migrantske krize.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

STEVAN VJETROVITI

28.09.2015 08:33

OVAJ NIKOLIĆ OPASAN - SAMOZATAJAN I SAMO PRAVI DJECU, DA LI KOLINDA KORISTI KONTRACEPCIJSKA SREDSTVA, BOJIM SE DA SE NE RODI MLADI "YUGO"

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

28.09.2015 14:00

Kojim jezikom sad pričaju Srpskim ili izmišljaju hrvatski jezik

ODGOVORITE