Каталонци гласали за одвајање од Шпаније

Према званичним резултатима парламентарних избора у Каталонији, странке које се залажу за независност од Шпаније освојиле су апсолутну већину у регионалној скупштини.

Свијет 28.09.2015 | 07:32
Каталонци гласали за одвајање од Шпаније

Највећа сецесионистичка група "Заједно за ДА" (Хунтс пел си), освојила је 63 од 135 места у парламенту богатог шпанског североисточног региона, док је мања левичарска партија Кандидатура за народно јединство (ЦУП) освојила 10 и те две странке могле би да удруже снаге, после преговора.

Оне су заједно освојиле 73 места, што је више од потребних 68 за апсолутну већину у парламенту. "Каталонци су гласали за независност", рекао је вршилац дужности регионалне владе Артур Мас присталицама, након пребројаних 83 одсто гласова. "Победили смо", рекао је Мас присталицама на скупу у Барселони.

Обе те сецесинистичке партије саопштиле су раније да ће унулатерално прогласити независност од Шпаније у наредних 18 месеци, чему се противи централна влада у Мадриду наводећи да то не дозвољава Устав Шпаније. Шеф шпанског баскијог округа, премијер те области Иниго Урулу, рекао је да он жели да одржи "законске консултације" о будућности региона, с обзиром на то како су данас Каталонци гласали.

"Верујем у могућност одржавања законских консултација" о будућности региона, рекао је Уркулу. "Потребан нам је политички статус за Еускади (Баскију)", рекао је он. "Ми смо нација, ми смо Баскијци, ми смо грађани Европе, са слободама и историјским правима, ми имамо језик, културу", рекао је он.

Како је показало раније истраживање, спроведено после затварања биралишта на парламентарним изборима у Каталонији, највероватније ће већину посланичких места у регионалном парламенту освојити странке које се залажу за независност од Шпаније, али се за сада не зна да ли ће оне, ако се удруже, успети да спроведу план отцепљења.

Извор: Курир

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ацо

28.09.2015 06:08

Да већина,али укупно 48% гласова,тако да је Референдум пропао.Највише је Миле изгубио,те неће Шкоти те...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

28.09.2015 06:26

Теби бог дао памет да не лупаш!

Name

сретно каталонци

28.09.2015 06:37

Не брините бригу ви за РС и који би проценат био у корист независности. Уз Божију помоћ доћи ће и тај дан....

Name

РЕ Ацо

28.09.2015 07:09

Браво Ацо, логично размишљаш, и ми смо изашли на референдум 1992. године за останак Срба у пропалој YУ, па смо дошли докле смо дошли, а овај Серафим, би било боље да свој мозак укључи на логично размишљање, а не да подгријава шовинистичку мржњу.

Name

БиХ референдум

28.09.2015 07:36

Какве везе имају они са Босном.Ако буде референдума бице га на нивоу БиХ и то са питањем,јесте ли за укидање ентитета, увјерен сам да би вецина била за укидање. Ентитети немају право на референдум и о томе не сањајте јер само дрзаве имају то право и зато немојте привоцирати и изазивати са васим отцјепљењем да не би изазвали контра референдум.

Name

Полако, али сигурно....

28.09.2015 10:54

Ре “БиХ референдум”: Исто као што је био референдум на нивоу СФР Југославије по питању независности БиХ, тако ће и референдум о независности Српске бити на нивоу БиХ.

Name

дивља јабука

28.09.2015 06:30

Залудјене будале. Шпанија им пропала као и Грчка. Знају само гајити марихуану и сунцокрет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.09.2015 07:11

Није успио шкотски сценарио. Што се тиче изолације од ЕУ то је само била пријетња пред изборе. Пошто им није успјела уклопиће ЕУ своје интересе са Каталонијом. Они највише воле новац, није битно одакле долази. Шкотска има много веће адуте за самосталност. То ће се убрзо догодити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

28.09.2015 07:26

А све је то почело у Југославији... Е господо чешите се сад по глави. То је тек почетак краја Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

28.09.2015 09:13

Поздрављамо одлуку грађана Каталоније да се одвоје од Шпаније. Насилним разбијањем Југославије коју су подржале земље НАТО пакта оне су покушале да одложе свој нестанак са политичке сцене Западне Европе. Процес рушења европски вештачки држава и сазревања националне свести обесправљени народа је почео распадом Југославије и њега више ништа не може зауставити. Судбину Југославије ће ускоро доживјети Велика Британија, Белгија, а затим Француска и Њемачка. Законом Живота и праведни Судом Божјим тако пролазе оне државе чије владе другоме јаму копају. Прије или после саме у јаму упадају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хавијер солана

28.09.2015 09:32

Ста би

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

28.09.2015 12:10

Драго ми је ради Солане, сто је он зив доцекао распад Спаније.

ОДГОВОРИТЕ