Katalonci glasali za odvajanje od Španije

Prema zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora u Kataloniji, stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije osvojile su apsolutnu većinu u regionalnoj skupštini.

Svijet 28.09.2015 | 07:32
Katalonci glasali za odvajanje od Španije

Najveća secesionistička grupa "Zajedno za DA" (Hunts pel si), osvojila je 63 od 135 mesta u parlamentu bogatog španskog severoistočnog regiona, dok je manja levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) osvojila 10 i te dve stranke mogle bi da udruže snage, posle pregovora.

One su zajedno osvojile 73 mesta, što je više od potrebnih 68 za apsolutnu većinu u parlamentu. "Katalonci su glasali za nezavisnost", rekao je vršilac dužnosti regionalne vlade Artur Mas pristalicama, nakon prebrojanih 83 odsto glasova. "Pobedili smo", rekao je Mas pristalicama na skupu u Barseloni.

Obe te secesinističke partije saopštile su ranije da će unulateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 meseci, čemu se protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava Ustav Španije. Šef španskog baskijog okruga, premijer te oblasti Inigo Urulu, rekao je da on želi da održi "zakonske konsultacije" o budućnosti regiona, s obzirom na to kako su danas Katalonci glasali.

"Verujem u mogućnost održavanja zakonskih konsultacija" o budućnosti regiona, rekao je Urkulu. "Potreban nam je politički status za Euskadi (Baskiju)", rekao je on. "Mi smo nacija, mi smo Baskijci, mi smo građani Evrope, sa slobodama i istorijskim pravima, mi imamo jezik, kulturu", rekao je on.

Kako je pokazalo ranije istraživanje, sprovedeno posle zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima u Kataloniji, najverovatnije će većinu poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu osvojiti stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije, ali se za sada ne zna da li će one, ako se udruže, uspeti da sprovedu plan otcepljenja.

Izvor: Kurir

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

aco

28.09.2015 06:08

Da većina,ali ukupno 48% glasova,tako da je Referendum propao.Najviše je Mile izgubio,te neće Škoti te...

ODGOVORITE
Name

Serafim

28.09.2015 06:26

Tebi bog dao pamet da ne lupaš!

Name

sretno katalonci

28.09.2015 06:37

Ne brinite brigu vi za RS i koji bi procenat bio u korist nezavisnosti. Uz Božiju pomoć doći će i taj dan....

Name

RE Aco

28.09.2015 07:09

Bravo Aco, logično razmišljaš, i mi smo izašli na referendum 1992. godine za ostanak Srba u propaloj YU, pa smo došli dokle smo došli, a ovaj Serafim, bi bilo bolje da svoj mozak uključi na logično razmišljanje, a ne da podgrijava šovinističku mržnju.

Name

BiH referendum

28.09.2015 07:36

Kakve veze imaju oni sa Bosnom.Ako bude referenduma bice ga na nivou BiH i to sa pitanjem,jeste li za ukidanje entiteta, uvjeren sam da bi vecina bila za ukidanje. Entiteti nemaju pravo na referendum i o tome ne sanjajte jer samo drzave imaju to pravo i zato nemojte privocirati i izazivati sa vasim otcjepljenjem da ne bi izazvali kontra referendum.

Name

Polako, ali sigurno....

28.09.2015 10:54

Re “BiH referendum”: Isto kao što je bio referendum na nivou SFR Jugoslavije po pitanju nezavisnosti BiH, tako će i referendum o nezavisnosti Srpske biti na nivou BiH.

Name

divlja jabuka

28.09.2015 06:30

Zaludjene budale. Španija im propala kao i Grčka. Znaju samo gajiti marihuanu i suncokret.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

28.09.2015 07:11

Nije uspio škotski scenario. Što se tiče izolacije od EU to je samo bila prijetnja pred izbore. Pošto im nije uspjela uklopiće EU svoje interese sa Katalonijom. Oni najviše vole novac, nije bitno odakle dolazi. Škotska ima mnogo veće adute za samostalnost. To će se ubrzo dogoditi.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

28.09.2015 07:26

A sve je to počelo u Jugoslaviji... E gospodo češite se sad po glavi. To je tek početak kraja Evrope.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

28.09.2015 09:13

Поздрављамо одлуку грађана Каталоније да се одвоје од Шпаније. Насилним разбијањем Југославије коју су подржале земље НАТО пакта оне су покушале да одложе свој нестанак са политичке сцене Западне Европе. Процес рушења европски вештачки држава и сазревања националне свести обесправљени народа је почео распадом Југославије и њега више ништа не може зауставити. Судбину Југославије ће ускоро доживјети Велика Британија, Белгија, а затим Француска и Њемачка. Законом Живота и праведни Судом Божјим тако пролазе оне државе чије владе другоме јаму копају. Прије или после саме у јаму упадају!

ODGOVORITE
Name

havijer solana

28.09.2015 09:32

Sta bi

ODGOVORITE
Name

Brle

28.09.2015 12:10

Drago mi je radi Solane, sto je on ziv docekao raspad Spanije.

ODGOVORITE