Сат откуцава: Вечерас “крвави Мјесец”

Необична астрономска појава - тотално помрачење Месеца и супермесец, видљиви голим оком, догодиће се у ноћи између 27. и 28. септембра, а ова комбинација ће се поновити тек 2033. године.

Свијет 27.09.2015 | 18:50
Сат откуцава: Вечерас “крвави Мјесец”

Овај редак космички феномен виђен је последњи пут 1982. године.

Оно што додаје ноту страха целој причи су недавно публиковане теорије завере, према којима ће огромни астероид ударити у Земљу 28. септембра, баш када месец пролази кроз Земљину сенку. НАСА је оповргавла те тврдње, али као и сваки пут, овај феномен изазива велику пажњу светских медија.

Док се астрономи радују овом ретком призору, неки хришћани верују да је ова серија такозваних "крвавих Месеца" повезана са библијским пророчанством о смаку света.

Присталице идеја о смаку света сматрају да ће свемирска стена величине 2, 5 километара ударити у Порторико, а то би по неким правилима морало да проузрукује катаклизму светских размера.

Они чак и тврде да су доказе за то пронашли и у Библији, односно библијском коду. Наводно се тај датум поклапа са једним од "крвавих месеца", четвртим који се догодио у последњих годину и по дана.

Међутим, Америчка свемирска агенција (НАСА) тврди да до удара астероида неће доћи, јер ниједног тела нама на путањи ка Земљи. Чак, тврде научници из ове агенције, у наредних неколико стотина година не очекује се неки већи удар у Земљу.

Супер Месец, иначе, настаје када се пун или млад месец налази најближе Земљи и иако је то удаљеност од око 350.000 километара, Месец ће изгледати веће и сјајније са посебном црвеном бојом.

Због те црвене боје многи овај феномен називају "Крвави месец".

Ово је друго тотално помрачење Месеца ове године, подсећа Би-Би-Си.

Потпуно помрачење Месеца трајаће више од сата и биће видљиво из Северне и Јужне Америке, Европе, Африке и западне Азије.

Лунарно помрачење постаје црвено када Земља пролази између Сунца и Месеца. Уместо да постане црн јер је у сенци Земље, Месец ће поцрвенити.

Помрачења се дешавају онда када се Месец, Сунце и Земља нађу на истој правој. Ако се Месец налази између Земље и Сунца настаје помрачење Сунца, а ако се у средини налази Земља тада настаје помрачење Месеца.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

јбг

27.09.2015 21:49

Облачно са кишом,тешко да се примјети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

27.09.2015 22:33

У Свајцарској мјесецина,а мјесец није црвен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

28.09.2015 01:20

Погледајте измећу пола четири и пола пет ујутру. Тада ће бити помрачење мјесеца!

Name

Флемисх

27.09.2015 23:50

У Белгији ведро, одлицно се види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крвави Мјесец

28.09.2015 12:19

Па код нас у Бања Луци га синоц није било.Било је тамно.Сваки цас сам излазила да видим Крвави Мјесец ал' ниста.Надам се да неце бити да га видим тек у 2033,јер цу тад имати 30 несто година *-*

ОДГОВОРИТЕ