Sat otkucava: Večeras “krvavi Mjesec”

Neobična astronomska pojava - totalno pomračenje Meseca i supermesec, vidljivi golim okom, dogodiće se u noći između 27. i 28. septembra, a ova kombinacija će se ponoviti tek 2033. godine.

Svijet 27.09.2015 | 18:50
Sat otkucava: Večeras “krvavi Mjesec”

Ovaj redak kosmički fenomen viđen je poslednji put 1982. godine.

Ono što dodaje notu straha celoj priči su nedavno publikovane teorije zavere, prema kojima će ogromni asteroid udariti u Zemlju 28. septembra, baš kada mesec prolazi kroz Zemljinu senku. NASA je opovrgavla te tvrdnje, ali kao i svaki put, ovaj fenomen izaziva veliku pažnju svetskih medija.

Dok se astronomi raduju ovom retkom prizoru, neki hrišćani veruju da je ova serija takozvanih "krvavih Meseca" povezana sa biblijskim proročanstvom o smaku sveta.

Pristalice ideja o smaku sveta smatraju da će svemirska stena veličine 2, 5 kilometara udariti u Portoriko, a to bi po nekim pravilima moralo da prouzrukuje kataklizmu svetskih razmera.

Oni čak i tvrde da su dokaze za to pronašli i u Bibliji, odnosno biblijskom kodu. Navodno se taj datum poklapa sa jednim od "krvavih meseca", četvrtim koji se dogodio u poslednjih godinu i po dana.

Međutim, Američka svemirska agencija (NASA) tvrdi da do udara asteroida neće doći, jer nijednog tela nama na putanji ka Zemlji. Čak, tvrde naučnici iz ove agencije, u narednih nekoliko stotina godina ne očekuje se neki veći udar u Zemlju.

Super Mesec, inače, nastaje kada se pun ili mlad mesec nalazi najbliže Zemlji i iako je to udaljenost od oko 350.000 kilometara, Mesec će izgledati veće i sjajnije sa posebnom crvenom bojom.

Zbog te crvene boje mnogi ovaj fenomen nazivaju "Krvavi mesec".

Ovo je drugo totalno pomračenje Meseca ove godine, podseća Bi-Bi-Si.

Potpuno pomračenje Meseca trajaće više od sata i biće vidljivo iz Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i zapadne Azije.

Lunarno pomračenje postaje crveno kada Zemlja prolazi između Sunca i Meseca. Umesto da postane crn jer je u senci Zemlje, Mesec će pocrveniti.

Pomračenja se dešavaju onda kada se Mesec, Sunce i Zemlja nađu na istoj pravoj. Ako se Mesec nalazi između Zemlje i Sunca nastaje pomračenje Sunca, a ako se u sredini nalazi Zemlja tada nastaje pomračenje Meseca.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

jbg

27.09.2015 21:49

Oblačno sa kišom,teško da se primjeti!

ODGOVORITE
Name

Mm

27.09.2015 22:33

U Svajcarskoj mjesecina,a mjesec nije crven.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

28.09.2015 01:20

Погледајте измећу пола четири и пола пет ујутру. Тада ће бити помрачење мјесеца!

Name

Flemish

27.09.2015 23:50

U Belgiji vedro, odlicno se vidi.

ODGOVORITE
Name

Krvavi Mjesec

28.09.2015 12:19

Pa kod nas u Banja Luci ga sinoc nije bilo.Bilo je tamno.Svaki cas sam izlazila da vidim Krvavi Mjesec al' nista.Nadam se da nece biti da ga vidim tek u 2033,jer cu tad imati 30 nesto godina *-*

ODGOVORITE