Украјина на ивици - хоће ли је Путин гурнути?

Алтернатива реструктурирању украјинских еврообвезница, које је откупила Русија, могла би да буде уступање тог дуга заинтересованим кредиторима.

Свијет 27.09.2015 | 12:30
Украјина на ивици - хоће ли је Путин гурнути?

То је оценио директор вашингтонске аналитичке агенција Смитс Рисерч енд Грејдингс (Смитх'с Ресеарцх & Градингс), Тери Смит.

Украјина се крајем августа с комитетом кредитора договорила о отпису 3,6 милијарди од укупно 18 милијарди долара приватног дуга. У тај комитет улазе три америчка инвестициона фонда - Френклин Адвајзерс (Франклин Адвисерс , у који улази и Френклим Темплетон), ТЦW инвестмен менаџмент компани и Т. Роу прајс ашосијатес (Т. Роwе Прице Ашоциатес) и бразилска инвестициона банка БТГ Пактуа.

Комитет је, међутим, акумулирао мање од 50 одсто јавног дуга за реструктурирање, само 8,9 милијарди долара. Због тога је сагласност других кредитора, од којих је највећа Русија (која је купила двогодишње украјинске еврообвезнице за три милијарде долара на Ирској берзи), веома важна за прављење тог програма.

С једне стране, Кијев иде у правом смеру јер настоји да обезбеди благовремену отплату дуга од 72 милијарде долара. Али сада се не ради о томе да ли он ради на време или не, него о ликвидности и поверењу, објашњавају стручњаци, пренеле су Риа новости.

"Одбијање Русије да учествује у реструктурирању могло би већ у децембру да доведе до банкрота Украјине, што ће аутоматски затворити тржиште кредитирања, дати кредиторима право да захтевају превремено враћање обавеза по хартијама од вредности", каже Смит.

Он додаје да су обавезе из споразума о зајму давно прекршене и да Русија може да захтева превремено враћање у било које време, не чекавши децембар.

Украјини неће бити једноставно ни да тражи разумевање од других кредитора. Према подацима Блумберга, група поверилаца који су давали краткорочне зајмове Украјини, такодје сматрају споразум неповољним.

Поред тога, стручњак подсећа да се ради о државном, а не приватном кредитору - Руској Федерацији. Банкрот по том дугу може довести до прекида програма финансирања Украјине од ММФ-а од 17,5 милијарди долара.

Одлуку о статусу тог дуга ускоро би требало да донесе савет директора ММФ-а, рекао је раније његов представник.

А директорка Фонда, Кристин Лагард позвала је све повериоце Укајине да се укључе у програм реструктурирања јер је то од кључног значаја за опоравак украјинске економије.

"Основно питање за улагаче у Украјину сада је може ли она понудити нешто непријатној Русији, или је банкрот неизбежан", наставио је Смит.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лала

27.09.2015 10:42

Како да не мозе, нека Поросенко понуди Русима цоколаде и бонбоне .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

27.09.2015 12:54

Путин има племениту дусу..Није против украинског народа ал против изрода на целу те дрзаве нормалан цовјек мора вуци паметне потезе..Знаце он ста је најбоље цинити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.09.2015 17:57

Најбоље би било Украјина прогласи банкрот уз руску "помоћ". Тако би марод ове фашисте скино са власти која јепочела да им узима крв на сламку јер немају шта друго. Онај лудак Порошењко је запријетио да ће Русији увести неке нове санкције. Тешка будала.

ОДГОВОРИТЕ