Европа је крива за Хрватску дрскост

Посљедњи сукоб између Србије и Хрватске посљедица је неспособности ЕУ да превазиђе своја уставна, идеолошка и управна ограничења, изјавио је историчар Чедомир Антић.

Србија 27.09.2015 | 12:10
Европа је крива за Хрватску дрскост

"Ми смо током деведестих примили прво 800.000 прогнаника из Словеније, Хрватске и БиХ, а затим 150.000 са Косова и Метохије. Трпели смо последице најтежих санкција које су у миру наметнуте некој европској држави...", рекао је Антић за.

Он је напоменуо да Србија данас подноси терет 154.000 избјеглица, а да је цијелој Европи много 250.000.

"Какви лицемери. Треба им пет година да схвате да су шенгенски и даблински споразуми пропали суочени са стварношћу", додао је Антић.

Антић истиче да је Европа помогла избијање рата у Сирији, да није имала план, да је сада оставила Македонију и Србију да "грцају између чланица ЕУ које се поигравају мигрантима".

За кризу односа Србије и Хрватске, Антић каже да ти односи нису лоши само због хрватске владе и елите, већ да су проблем и српске власти које воде снисходљиву, несталну и партитократску политику у региону.

Према његовим ријечима, неозбиљан и лош однос ЕУ требало би да наведе Србију да поново отвори расправу о томе да ли јој треба пуноправно чланство у ЕУ.

"Мислим да је време да напустимо инфериоран и понижавајући однос према ЕУ. Очигледно је, из примера Хрватске, Бугарске и Албаније /која није чланица Уније/ да су политички разлози доминанти када је реч о приступању и отварању поглавља", додао је Антић.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дада

27.09.2015 21:51

Зна свако да ЕУ прави притисак на Хрватску.Али народу треба објаснит арогантност границара.Како објснит истјеривање из аутобуса с Србском документацијом.ЗАБРАНА ЗА СРБЕ НА ХРВАТСКУ ТЕРИТОРИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ